10 veelgestelde vragen over verduurzamen

  • Laatst geüpdatet op 21 apr 2022

Vragen over verduurzamen? Je bent niet de enige. Waar begin je? Wat zijn voor jou de beste oplossingen? Wat is waar of niet waar? In deze blog zetten we de 10 meest gestelde vragen over verduurzamen op een rij. De antwoorden staan erbij. Heb jij hierna nog iets te vragen? Bel of mail onze adviseurs.

Zonnepanelen zouden onbruikbaar zijn in de winter. Klopt dat?

Klopt niet. Ook in de winter leveren je zonnepanelen gratis duurzame stroom, maar de productie ligt dan lager dan in de zomer. De opbrengst is het hoogst bij direct daglicht, maar ook in de herfst en winter haal je zonne-energie uit je panelen. Let wel op dat er ’s winters geen sneeuw op blijft liggen!

Zonnepanelen vragen veel onderhoud. Waar of niet waar?

Integendeel, zonnepanelen zijn onderhoudsvriendelijk. Ze hebben een vuilafstotende laag en bij elke regenbui spoelen ze schoon. Laat je zonnepanelen wel voor de zekerheid om de twee jaar inspecteren en reinigen. Maak ze als je er zelf veilig bij kunt zo nu en dan schoon met lauw water en een zachte borstel of spons. Gebruik geen reinigings- of schuurmiddel.

Heb ik voor zonnepanelen een vergunning of extra verzekering nodig?

Veel vragen over verduurzamen gaan over het plaatsen van zonnepanelen. Terwijl dat een van de gemakkelijkste en rendabelste manieren is om je huis te verduurzamen en je energierekening omlaag te brengen. Er is zelden een vergunning nodig, tenzij je in een monument woont of je woning onder beschermd stadsgezicht valt. Eén belletje met je gemeente en je weet hoe het zit. Er is ook geen extra verzekering nodig. Meld je zonnepanelen wel aan bij je verzekeringsbedrijf, want ze verhogen de waarde van je huis.

Komen alle maatregelen voor het verduurzamen van mijn woning in aanmerking voor subsidie?

Per 1 januari 2022 gelden nieuwe en betere subsidieregels. Voor veel maatregelen vergoedt de overheid 30% van je kosten! Denk aan isolatie, HR++ glas en een (hybride) warmtepomp. Voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen geldt nog steeds de aantrekkelijke btw-teruggave.

Is alle groene energie duurzaam?

Stroom is stroom. Er is maar één elektriciteitsnet en je stopcontacten maken geen onderscheid. Maar als je tekent (en betaalt) voor groene stroom, help je bij het verduurzamen. Het bedrijf dat groene stroom levert, wekt namelijk gegarandeerd duurzame stroom op. Daar wordt streng op toegezien. Schaf je zelf zonnepanelen of een zonneboiler aan, dan produceer en gebruik je groene stroom direct vanaf de bron. Dan sla je twee vliegen in één klap: eigen groene stroom en een forse besparing op je energierekening en energiekosten besparen inéén.

Is groene stroom altijd goedkoper dan ‘grijze’ stroom?

Doordat Nederland snel verduurzaamt, worden de verschillen kleiner. Overigens is dat zelden meer dan een paar euro per maand. Bij sommige energieleveranciers is groene stroom juist iets goedkoper, doordat ze kortingen geven. Check als je zeker wilt weten dat je niet te veel betaalt jaarlijks de energie-vergelijkingssites.

Heb ik voor groene energie een speciale aansluiting nodig?

Je hebt voor groene energie geen speciale aansluiting nodig. Laat je wel goed adviseren als je zelf groene zonne-energie gaat produceren. Soms is een kleine aanpassing in je meterkast noodzakelijk. Laat daar altijd een erkende installateur naar kijken. Over het algemeen geldt bij vragen over verduurzamen: laat je adviseren door specialisten!

Is een zonneboiler geschikt om mijn woning te verwarmen?

De standaard zonneboiler is bedoeld om je leidingwater te verwarmen. Maar je woning verduurzamen kan ook met een slimme en rendabele twee-in-één-oplossing die zonnecollectoren combineert met én een voorraadvat én een cv-brander. Een warmtewisselaar brengt en houdt het cv-water en sanitaire water op temperatuur. Is er te weinig zon? Dan schakelt je systeem automatisch over op het ‘gewone’ net.

Levert mijn woning verduurzamen een hogere woningwaarde op?

Je woning verduurzamen levert een forse besparing op je energiekosten en meer wooncomfort op. Dat is één. Bovendien neemt de waarde van je woning direct toe dankzij een beter energielabel. De stijging kan oplopen tot wel 16%. Bij de huidige gas- en lichtprijzen is een gunstig energielabel is voor steeds meer woningkopers een beslissende factor.

Een gemiddeld huishouden zou jaarlijks zo’n 3500 kWh aan stroom verbruiken. Klopt dat?

Het NIBUD stelt het stroomverbruik van Nederlandse huishoudens op zo’n 3000 kWh per jaar. Maar dit gemiddelde geldt niet per se voor je individuele situatie. Hoe groot is je huis? Heb je een tussenwoning of een vrijstaande woning? Hoe is de gezinssamenstelling en hoe ga je thuis om met energie? Dát zijn de vragen die ertoe doen, zeker nu de energieprijzen de pan uit rijzen. Wat je jaarlijkse gebruik ook is, je woning verduurzamen levert altijd winst op.

Snel antwoord op je vragen over verduurzamen!

Energieadviseurs van Green for you staan klaar om al je vragen over verduurzamen persoonlijk te beantwoorden. Doe hier alvast de Energiescan of plan direct een afspraak in.