De 5 meest rendabele verduurzamingsmaatregelen

  • Laatst geüpdatet op 01 sep 2021

Verduurzamingsmaatregelen treffen was nog nooit zo urgent als sinds begin 2022. Snel stijgende energieprijzen versnellen de overstap naar de toepassing van hernieuwbare energie. Welke oplossingen lever het snelst duurzaam resultaat op? In deze blog zetten we de 5 meest rendabele verduurzamingsmaatregelen op een rij.

1.      Isolatie blijft een van de meest effectieve verduurzamingsmaatregelen

Verduurzamen en besparen op energie begint met een voor de hand liggende oplossing. Je boekt veel winst door je woning goed te isoleren. Het is een relatief behapbare investering die je wooncomfort snel verbetert en je energierekening verlaagt. Overweeg je de aanschaf van een warmtepomp, dan draagt woningisolatie sterk bij aan het rendement.

In oudere huizen levert vooral spouwmuurisolatie veel comfort en een hoge besparing op je energierekening op. Maar ook het isoleren van je dak en de vloer zet zoden aan de dijk. Daarnaast zijn er tegenwoordig dubbelglas-kwaliteiten op de markt (HR++glas) die dankzij de grotere luchtbuffer en een speciale coating een extra besparing opleveren. De overheid voert een actieve woningisolatie-campagne en heeft in 2022 een nieuwe isolatiesubsidie in het leven geroepen. Onze adviseurs rekenen graag voor wat je daarmee ‘verdient’.

2.      Zonnepanelen scoren hoog als verduurzamingsoplossing

De onbetwiste nummer 2 van meest effectieve verduurzamingsmaatregelen is het installeren van zonnepanelen. Hiermee wek je immers je eigen elektriciteit op. Zo verlaag je de elektriciteitskosten direct en profiteer je tot 2031 van de salderingsregeling als je in een bepaalde periode meer produceert dan je op dat moment nodig hebt. De hoeveelheid panelen die je nodig hebt om een wezenlijke besparing te realiseren, hang af van de grootte van je huis en je huishouding. Onze energieadviseurs kunnen dat gemakkelijk voor je berekenen. Ze zetten dan ook de kosten, besparingspotentie en terugverdientijd op papier.

3.      Verdiep je in de eigenschappen van verschillende warmtepompen

Ze hebben de reputatie relatief duur te zijn en, eerlijk is eerlijk, de aanschaf en installatie van een warmtepomp is een serieuze investering. Maar de besparingen die je ermee bewerkstelligt zijn fors en de terugverdientijd is in de meeste gevallen verrassend. Het is écht een investering in de toekomst en de warmtepomp hoort absoluut thuis in het rijtje van meest rendabele verduurzamingsmaatregelen.

Het is wel essentieel om goed na te gaan welk type warmtepomp het meest geschikt is in jouw situatie. Een hybride warmtepomp gebruik je in combinatie met je bestaande cv-ketel en kost het minst. Met ingang van 2026 is deze combinatie verplicht zodra je je bestaande cv-ketel wilt vervangen, als het aan woonminister Hugo de Jonge ligt. Een volledig elektrische warmtepomp is duurder. De vraag of je een pomp moet nemen die de warmte uit de lucht of de grond haalt, kan snel worden beantwoord door je verduurzamingsadviseur. Die kan je ook haarfijn vertellen hoeveel subsidie je krijgt.

4.      Zonneboiler mag niet ontbreken in Top 5 van meest effectieve verduurzamingsmaatregelen

Ook op de aanschaf en installatie van een zonneboiler krijg je subsidie. Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector, een voorraadvat (van 80 tot wel 300 liter) en een naverwarmer. Gratis zonlicht zorgt voor warm water, desgewenst ook voor de radiatoren van je cv. Een zonneboiler is relatief betaalbaar en de subsidies zijn aantrekkelijk. Kies je voor een warmtepomp, dan is een zonneboiler geen voor de hand liggende aanvulling. Dan zijn een paar extra zonnepanelen wél interessant omdat je dan gratis elektriciteit hebt voor de pomp.

5.      Laat je adviseren over de meest effectieve combinatie

Isolatie, zonnepanelen, warmtepomp, zonneboiler… Het zijn de vier meest effectieve verduurzamingsmaatregelen. Om de Top 5 compleet te maken deze maatregel die aan alle andere vooraf gaat: laat je adviseren over de meest effectieve combinatie. Vaak levert de toepassing van meer dan één voorziening de beste besparingsresultaten op.

Zo is een warmtepomp vooral rendabel in een goed geïsoleerde woning. Ook leert de praktijk dat de combinatie van een warmtepomp met zonnepanelen hoog scoort als een van de meest effectieve verduurzamingsmogelijkheden. Met een gratis Energiescan brengen we de oplossingen die passen bij jouw situatie helder in kaart. Ga voor een onafhankelijk advies en een realistisch financieringsplan.