De ‘thuisaccu’ – droom of werkelijkheid

  • Laatst geüpdatet op 14 mrt 2022

Veel woningbezitters met zonnepanalen op hun dak denken na over de aanschaf van een thuisaccu. Met als belangrijkste argumenten: minder afhankelijkheid van het energiebedrijf en nog meer kostenbesparing. Maar hoe realistisch is eigen stroomopslag met behulp van een eigen accu? In deze blog zetten we de feiten op een rij.

Zonnepanelen veroveren Nederland. Meer dan anderhalf miljoen huishoudens hebben ze al op het dak liggen en de huidige vraag is zo groot dat de wachttijden toenemen. De run op zonnepanelen, veroorzaakt door de sinds begin 2022 piekende energietarieven, zorgt dat leveranciers en installateurs stevig moeten aanpoten. Door de inflatie neemt ook de prijs van zonne-energie-installaties iets toe, maar daar staat tegenover de verbeterde technieken steeds meer rendement opleveren.

Van zelf stroom opwekken naar thuis stroom opslaan?

Met de toenemende populariteit van zelf groene stroom opwekken, wordt ook een volgende vraag urgent: kan ik zelf groene stroom opslaan? Volgens onderzoek van begin 2022 overweegt minstens de helft van alle bezitters van zonnepanelen op termijn een thuisaccu aan te schaffen. Meer dan 60% heeft zich al serieus georiënteerd op de mogelijkheden. Men is bereid er twee- tot drieduizend euro voor te betalen.

Of het voor die prijs gaat lukken is maar zeer de vraag. In 2022 lag de prijs van een gemiddelde, compleet geïnstalleerde thuisbatterij nog ver boven de vijfduizend euro. Maar de ontwikkelingen gaan snel. Vooral de auto-industrie onderneemt veel initiatieven, wat niet verrassend is, gezien de innovaties rond elektrisch rijden. Tesla en BMW zijn koplopers. De ‘Powerwall’ van Tesla is nu al legendarisch. De stijlvolle, slanke batterij kost in Europa ruim achtduizend euro, exclusief installatie. Een realistischer alternatief is de MyReserve, het accusysteem van BMW en SolarWatt. Kost toch ook nog een kleine vijfduizend euro.

Investeren in volwaardige thuisaccu lijkt nog niet rendabel

Om volledig onafhankelijk te zijn van energieleveranciers bij een gemiddeld stroomverbruik, dus mét afwas- en wasmachine, inductiekooplaat, warmtepomp, enzovoorts, heb je een flink accusysteem nodig en zijn genoemde prijzen nu nog de norm. Overigens zijn er steeds meer modulaire systemen in ontwikkeling, die de mogelijkheid bieden om klein te beginnen en je eigen stroomopslagcapaciteit gaandeweg uit te bouwen. Voor recreatieve doeleinden zijn uitstekende kleine systemen op de markt, maar die zijn voor huis-tuin-en-keukengebruik niet geschikt.

Zoals gezegd is het prijsniveau van volwaardige stroomopslagsystemen nog relatief hoog. Wil je niet per se onafhankelijk zijn van het elektriciteitsnet maar ga je vooral voor kostenbesparing, dan kun je de kat beter nog wat uit de boom kijken. In 2021 concludeerde de Consumentenbond dat de aanschaf en installatie van een thuisaccu in financiële zin pas rendabel wordt als de salderingsregeling voor zonnepanelen komt te vervallen. Dat was op dat moment voorzien voor 2023.

Vergeet de thuisaccu nog even en investeer nú in zonnepanelen

Intussen weten we dat de salderingsregeling pas vanaf 2025 stapsgewijs wordt afgebouwd. Dit wijze besluit werd in het voorjaar van 2022 genomen door klimaatminister Rob Jetten om het enthousiasme voor het zelf opwekken van zonne-energie niet af te remmen. Tot 2025 blijft de regeling van kracht.

Met andere woorden: de energiebedrijven blijven verplicht om de stroom die bezitters van zonnepanelen leveren aan het net tegen hetzelfde tarief te verrekenen met van het net af te nemen stroom. Tot die tijd verdien je een investering in een accusysteem om zelf groene stroom op te slaan niet terug. Kortom: het loont om nog even te wachten, want de kans is groot dat thuisaccu-systemen na 2025 betaalbaarder en dus rendabeler zullen zijn.

Profiteer je nog niet van het financiële voordeel van zelf stroom opwekken met zonnepanelen op je dak? Aarzel niet langer, want dat betaalt zich wél terug. Met het hoge prijsniveau van zowel gas als elektriciteit is investeren in verduurzamen urgenter en rendabeler dan ooit. Onderneem tijdig actie, want de levertijden van zonnepanelen lopen op. Energieadviseurs van Green for you wijzen je graag de weg naar verduurzamen met unieke zekerheden.