Energiebesparende ramen: minder stookkosten, hogere woningwaarde

  • Laatst geüpdatet op 12 apr 2023

De meeste eigen woningen in Nederland zijn de afgelopen decennia voorzien van dubbel glas. Maar is dat genoeg voor een duurzame toekomst? Bieden je bestaande ramen en buitendeuren voldoende isolatiewaarde in een tijd van blijvend hoge energieprijzen? De tijd staat niet stil. Nieuwe technieken scheppen nieuwe kansen om meer energie te besparen. Green for you zet de laatste ontwikkelingen rond energiebesparende ramen op een rij.

Het isoleren van je woning is en blijft de meest effectieve eerste stap om je gasrekening omlaag te brengen. Daarbij zijn de kwaliteit en isolatiewaarde van je ramen een cruciale factor. Niet alleen het glas is bepalend, ook de isolerende eigenschappen van kozijnen hebben invloed op hoeveel energie je bespaart. Het is de combinatie die het verschil maakt.

Als er isolerend glas is toegepast in je woning, maar je kozijnen in matige staat verkeren, is de kans groot dat er nog altijd kostbare warmte weglekt. Bovendien kan tocht je comfort lelijk in de weg zitten. Dan ben je snel geneigd de thermostaat een paar graden hoger te zetten. Tref liever maatregelen. Want de energietarieven blijven een aanslag op je portemonnee. Investeren in het verduurzamen van je woning betaalt zich snel terug.

Energiebesparende ramen remmen warmteverlies

Ramen en buitendeuren zijn van grote invloed op je stookkosten. Ze bepalen de mate waarin kou je huis binnenkomt, maar vooral ook waarin kostbare warmte verloren gaat. Zelfs als heel je huis voorzien is van dubbel glas, bestaat de kans dat je nog steeds 20% aan warmte verliest, volgens specialisten in duurzaam bouwen. Geen ramp, toen gas nog redelijk betaalbaar was. Maar de huidige energieprijzen schreeuwen om actie. Investeren in hoog isolerend glas in combinatie met hoog isolerende kozijnen en deurposten levert grote voordelen op:

  • substantiële besparing op je verwarmingskosten;
  • geen trek of tocht, dus meer comfort;
  • een aanzienlijke waardevermeerdering van je woning – je maakt je huis toekomstbestendig;
  • een koelere woning in warme zomers;
  • een extra buffer tegen geluidsoverlast.

Innovaties in isolerend glas

Zegt de naam Thermopane je nog wat? Het was de merknaam van de eerste generatie isolerend glas. Was je woning in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw voorzien van Thermopane-ramen, dan was je helemaal bij de tijd. Het merk zorgde voor een revolutie in de beglazingstechniek, maar ging niet mee met de tijd en verdween van de markt. Andere generaties isolerend glas kwamen ervoor in de plaats. Met steeds meer extra innovaties om de kou buiten en de warmte binnen te houden. Denk aan afdichtingskitten en HR-coatings. Maar het principe bleef hetzelfde: meerdere glasplaten met lucht of gas ertussen (de spouw) voor goede isolatie.

Dubbel glas werd eerst vooral toegepast in bestaande kozijnen. Dat gebeurt nog steeds en bij een wat krapper budget kan dat een passende oplossing zijn. Zowel houten als aluminium kozijnen zijn meestal breed genoeg om er dubbel glas in te zetten. Voorwaarde is wel dat de kozijnen in goede staat verkeren. Bij twijfel is het raadzaam om een complete renovatie van kozijnen en glas te overwegen. Laat een vakman je kozijnen en sponningen inspecteren om de juiste beslissing te nemen.

De nieuwe norm in isolatie: HR++ glas

De hamvraag bij beglazing en kozijnen is: hoeveel warmte laten ze door? Deze ‘warmtedoorgangs-coëfficiënt’ noemen we de zogeheten U-waarde. Hoe lager die U-waarde, hoe beter de isolatie en hoe groter de besparing op je energierekening. De U-waarde van enkel glas is 5,8. Standaard dubbel glas scoort een U-waarde van 2,8. Dat is al veel beter, maar afgezet tegen wat vandaag de dag haalbaar is, levert verouderd dubbel glas een matige isolatiewaarde op.

Van HR++ glas naar triple glas

HR en HR+ glas isoleren al veel beter, met U-waarden van 2,0 tot 1,3. Maar wie echt wil besparen op de energierekening gaat minimaal voor HR++ glas. Met een isolatiewaarde van 1,1 realiseer je een uitstekende isolatie. HR++ glas kan vaak toegepast worden in bestaande ‘dubbel glas-kozijnen’. Als de kozijnen sowieso vervangen moeten worden, is het verstandig om direct te kiezen voor HR+++ glas, ook wel driedubbel of triple glas genoemd.

Triple glas is opgebouwd uit drie lagen isolerend glas, bewerkt met speciale coatings, met gasvulling ertussen. Met een U-waarde van tussen de 0,5 en 0,9 en bespaar je met driedubbel glas de meeste energie. Je kunt ook kiezen voor vacuüm glas, maar dat is een relatief dure oplossing met een langere terugverdientijd. Het voordeel is dat vacuümglas dunner is dan triple glas en daardoor vaak geschikter voor historische panden.

 Isolerende kozijnen: meer rendement

Complete vervanging van kozijnen en beglazing vergt een serieuze investering. Maar het is in alle gevallen de meest rendabele oplossing. Logisch, want het levert de hoogste isolatiewaarde op. Want niet alleen HR++ en HR+++ glas scheelt enorm in de gasrekening, ook isolerende kozijnen dragen bij aan de isolatiewaarde en het comfort. Zet je de kosten van triple glas af tegen nieuwe kozijnen met HR++ glas, dan ben je met triple glas niet eens veel duurder uit. Dat is te danken aan de huidige subsidieregeling voor isolerende ramen. In 2023 bedraagt de subsidie op HR++ glas € 26,50 m², terwijl de subsidie op driedubbel glas kan oplopen tot € 75,-.

Ook de subsidie op kozijnen is aanzienlijk. Het loont de moeite om daar rekening mee te houden en er je keuze op af te stemmen. Er zijn super isolerende profielkozijnen op de markt met een U-waarde van 0,8. Deze kozijnen zijn voorzien van luchtkamers of van een harde isolatielaag tussen de buiten- en binnenkant. Ze zijn verkrijgbaar in alle denkbare uitvoeringen, stijlen en afwerkingen – voor elk type woning en voor ieders smaak. De combinatie van isolerende kozijnen en triple glas levert de hoogste besparing op de energierekening op. Bovendien neemt de waarde van je huis zienderogen toe. Goed om te weten, want op de huidige woningmarkt scoren woningen met een goed energielabel de hoogste ogen.

Wat kosten isolerende ramen?

De kosten van isolerende ramen (HR++ glas of triple glas en isolerende kozijnen) zijn van veel factoren afhankelijk. Je type woning speelt een rol en de bijbehorende werkzaamheden zijn van invloed. Gaan we uit van triple glas in nieuwe kozijnen, dan schat consumentensite Milieu Centraal de gemiddelde renovatiekosten voor een tussenwoning op netto € 7.400,- en voor een vrijstaande woning op netto € 11.500,-. In beide gevallen is gerekend met de huidige royale subsidieregeling. Het zijn slechts indicaties! Prijzen stijgen snel.

Hoeveel ga ik besparen?

De besparing op je gasrekening die deze investering oplevert, varieert, afhankelijk van de gasprijzen en het soort huis waarin je woont. Gemiddeld bedraagt de besparing op energie al gauw minimaal € 300, per jaar en kan deze oplopen tot ruim € 1.000,- per jaar, volgens dezelfde onafhankelijke consumentensite. Hoe hoger de gasprijzen, hoe groter de besparing. Verwarm je je huis met een warmtepomp, dan zal deze aanzienlijk minder elektriciteit verbruiken.

Samenvattend: enkele ramen kunnen écht niet meer in deze tijd van hoge energieprijzen en bestaand dubbel glas levert meestal lang niet de wenselijke besparing op. Voor wie serieus werk wil maken van woningisolatie is de nieuwe norm HR++ glas of triple glas. En dan het liefst in combinatie met isolerende kozijnen. Je definitieve keuze hangt samen met je persoonlijke situatie en budget. Vervanging van bestaande ramen door isolerende ramen is maatwerk.

Op dit moment hebben wij dit product nog niet in ons assortiment. Wil je een update van ons ontvangen op het moment dat wij deze aan kunnen bieden? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.