Ga voor de beste combinatie van zonnepanelen en omvormers

  • Laatst geüpdatet op 08 dec 2022

Zonnepanelen kopen is investeren in een duurzame toekomst en lage energierekening. In de aanloopfase krijg je te maken met twee keuzevragen. Vraag 1: welk type zonnepanelen past het best bij mijn situatie? Vraag 2: wat voor omvormers zorgen voor het meeste rendement en wat is de beste manier om ze toe te passen? Met deze blog bieden we je een aantal handvatten om de meest rendabele combinatie van zonnepanelen en omvormers te kiezen. Neem ze mee in je aankoopbeslissing!

Eerst dit: wat zijn en wat doen omvormers? Een omvormer zet gelijkspanning om in wisselspanning. Hij wordt daarom ook wel spanningsomvormer of frequentieomvormer genoemd. Naast het omzetten van stroom fungeert een moderne omvormer als ‘brein’ van je zonne-energiesysteem. Geavanceerde software zorgt ervoor dat je zonnepanelen optimaal presteren en dat rendementsverlies tot een minimum beperkt blijft.

Daarmee is de omvormer een cruciaal onderdeel van je installatie. De keus die je maakt voor de samenstelling van de zonnepanelen en omvormers die je laat installeren, is in grote mate bepalend voor de besparing op je energierekening. Wordt het een centrale omvormer in combinatie met serieel geschakelde zonnepanelen? Of kies je voor de flexibiteit van een slimme omvormer per zonnepaneel in een parallel geschakeld systeem? Die laatste combinatie wint terrein.

Zonnepanelen en omvormers – ze kunnen niet zonder elkaar

Met de installatie van zonnepanelen word je je eigen stroomproducent. Je groene stroom wordt opgewekt tussen de twee lagen silicium van de zonnecellen waaruit zonnepanelen zijn opgebouwd. Dit is echter gelijkstroom, de voedingsbron voor vrijwel alle elektronica. Daarom hebben elektronische apparaten als mobiele telefoons, laptops en slimme camera’s altijd een adapter. Want ons stroomnet, en daarmee al onze huishoudelijke apparatuur, werken op wisselstroom.

Omslachtig, zou je zeggen. En dat is in feite ook zo. Maar in de pioniersjaren van de stroomvoorziening, eind negentiende eeuw, werd om praktische redenen voor wisselstroom gekozen. De belangrijkste reden was dat transport over langere afstanden gemakkelijker was. In onze huidige tijd van verduurzaming en meer focus op lokale energievoorzieningen zou gelijkstroom logischer zijn. Want dat is precies wat de meeste duurzame energiebronnen, zoals zonnepanelen en windmolens, produceren. Er gaan langzaam maar zeker stemmen op om voor huishoudelijk gebruik over te schakelen op gelijkstroom.

Omvormer levert veilige wisselstroom

Het is de vraag of het daar ooit van komt. Tot die tijd moeten we roeien met de riemen die we hebben en blijft de omvormer een onmisbare schakel in de elektriciteitsvoorziening. Wat de adapter doet voor je elektronica, doet de omvormer voor je meterkast en stopcontacten. Hij zorgt voor veilige en bruikbare elektriciteit, geleverd door je zonnepanelen, en voor het terugleveren van de stroom die je zelf niet nodig hebt aan het netwerk. Dat laatste maakt zonnepanelen kopen extra interessant, ook na de stapsgewijze afbouw van de nu nog bestaande salderingsregeling. Energiebedrijven blijven teruggeleverde stroom vergoeden.

Salderingsregeling of geen salderingsregeling, gezien de huidige energieprijzen levert investeren in zonnepanelen direct een enorme besparing op. Bovendien open je de weg naar volgende verduurzamingsstappen. Met het zelf opwekken van stroom is het bijvoorbeeld weer extra interessant om een elektrische boiler of een warmtepomp te installeren. Wie nu investeert in zonnepanelen profiteert van de laatste inzichten en nieuwste technieken, óók op het gebied van omvormers. Daarom is het raadzaam om de verschillende mogelijkheden goed te bespreken met je leverancier of adviseur. Met de verduurzamingsadviseurs van Green for you kun je online een afspraak inplannen.

Zonnepanelen en omvormers – dit zijn de opties

Verreweg de belangrijkste keuze is die tussen serieel en parallel geschakelde zonnepaneelsystemen ofwel omvormers. Deze keuze bepaalt het type omvormer dat in je systeem wordt toegepast. Elk type heeft zijn eigen voor- en nadelen. Hieronder staan de belangrijkste soorten omvormers kort omschreven.

String omvormer

Een string omvormer of ‘serieel geschakelde omvormer’ wordt toegepast in serieel geschakelde zonnepaneelsystemen. Het is een goede keus als alle zonnepanelen onder alle omstandigheden evenveel zonlicht ontvangen. Prijstechnisch springt de string omvormer er gunstig uit. Nadelen zijn:

  • serieel geschakelde zonnepanelen brengen niet altijd het maximaal mogelijke rendement op;
  • de performance van afzonderlijke zonnepanelen is niet te meten;
  • het is lastig om je installatie in de toekomst uit te breiden.

Hybride omvormer

Een hybride omvormer is eveneens een centrale omvormer die wordt toegepast in serieel geschakelde systemen. Het verschil is dat de hybride omvormer slimmer is dan de traditionele omvormers. Daarom wordt hij ook wel ‘smart inverter’ genoemd. Het is een goede oplossing als je structureel meer stroom opwekt dat je nodig hebt en een thuisaccu gaat gebruiken. Voordelen:

  • betere verdeling van de stroom;
  • goede samenwerking met thuisaccu’s;
  • in het bijzonder geschikt voor ‘off grid’-situaties.

Micro omvormer

Een micro omvormer of ‘parallel geschakelde omvormer’ is een klein formaat omvormer die wordt gecombineerd met de afzonderlijke zonnepanelen. Per paneel zet de micro omvormer de gelijkstroom direct om in wisselstroom. Doordat minder goed gepositioneerde zonnepanelen het totaal niet beïnvloeden – denk aan het schaduweffect – brengt je installatie maximaal rendement op.

Hierdoor presteert je totale installatie optimaal. Een installatie met micro omvormers is over het algemeen iets duurder. Voordelen die daar tegenover staan zijn:

  • de opbrengst van je totale installatie heeft niet te lijden onder de invloed van panelen die minder zon vangen, bijvoorbeeld door schaduwwerking;
  • je kunt de prestaties van afzonderlijke panelen gemakkelijk monitoren;
  • je blijft flexibel: je kunt bijvoorbeeld beginnen met een relatief kleine installatie en later naar behoefte uitbreiden.

Bij een ideale ligging van het dak waarop de zonnepanalen geplaatst worden, waarbij alle zonnepanelen onder alle omstandigheden evenveel zonlicht ontvangen, is een serieel geschakeld systeem met een centrale string omvormer een goede keus. De prestaties van de afzonderlijke panelen kunnen eventueel nog verbeterd worden met zogeheten power optimizers, hoewel dat vaak weer een relatief dure oplossing is.

Trend naar toepassing micro omvormers

Mede daardoor zien we bij Green for you dat de keuze bij nieuwe installaties steeds vaker valt op parallel geschakelde zonnepanelen met ‘eigen’ micro omvormers. Veel woningbezitters geven liever iets meer uit als daar de zekerheid tegenover staat dat de totale zonnepanelen-installatie het optimale rendement oplevert en de prestaties per paneel goed te monitoren zijn. Bovendien heb je in huis geen plek nodig voor een grote centrale omvormer. Maar de belangrijkste reden om te kiezen voor micro omvormers is de flexibiliteit. Je kunt je installatie op elk gewenst moment uitbreiden. Gezien de snelle opkomst van thuisaccu’s is dat een uitstekende manier om minder afhankelijk te worden van de blijvend hoge energieprijzen.

De uiteindelijke keus voor de meest rendabele combinatie van zonnepanelen en omvormers hangt samen van je beschikbare budget, de ligging van je dak en van je individuele wensen en toekomstige plannen. Als je nu investeert in een nieuw zonnepanelensysteem is het essentieel om de verschillende voor- en nadelen goed tegen elkaar af te wegen. Ga voor een betrouwbaar advies!

Start met een gratis energiescan