Glas-glas of glas-folie zonnepanelen – welke kies je?

  • Laatst geüpdatet op 01 dec 2021

Zeg ja tegen verduurzamen. Zeg ja tegen zonnepanelen op je dak en verlaag je energiekosten. Maar welke zonnepanelen koop je? Glas-glas of glas folie? In dezer blog zetten we de verschillen en voor- en nadelen op een rij.

De zonne-energietechniek maakt grote stappen. Dat zie je terug in de toenemende diversiteit in zonnepanelen. Naast zwarte en blauwe uitvoeringen komen er steeds meer andere kleuren op de markt en de techniek van toegepaste zonnecellen wordt steeds beter. Innovatie in zonne-energie staat hoog in het vaandel.

Het verschil in glas-glas of glas-folie

Het belangrijkste verschil om in je keuze en aankoop rekening mee te houden, zit in de opbouw van de zonnepanelen: glas-glas of glas-folie. Glas-folie is de traditionele uitvoering en komt het meest voor. Glas-glas is de nieuwste trend. Deze uitvoering is iets duurder maar levert een hoger rendement. Niet iedere leverancier biedt de keus tussen glas-glas en glas-folie.

Zoals gezegd zit het verschil in de opbouw. De huidige generatie zonnepanelen bestaat uit vijf lagen. Van de bovenkant naar de onderzijde: een laag glas, een laag lijmolie, de laag zonnecellen die zon- en daglicht omzetten in energie, een tweede laag lijmolie, en – nu komt het – een laag kunststof folie of een tweede laag glas. Ziedaar het verschil in glas-glas of glas-folie.

Loopt de glas-folie generatie op zijn laatste benen?

Maar hoe betaalt dit verschil zich uit in termen van investering, terugverdientijd en rendement? Het belangrijkste onderscheid zit in de aankoopprijs. Glas-glas zonnepanelen zijn wel 20 tot 50% duurder dan glas-folie panelen. Daarmee staat glas-glas met één-nul achter. Echter, op de langere termijn biedt de glas-glas uitvoering voordelen als een beter rendement en een langere levensduur.

Om die laatste reden, de langere levensduur en bijbehorende langere vermogensgarantie, kiezen sommige bouwbedrijven en installateurs bij voorbaat voor de nieuwere glas-glas zonnepanelen. In 2018 stond er in het bouwmagazine Cobouw al een artikel waarin werd voorspeld dat glas-glas zonnepanelen de glas-folie generatie volledig zou verdringen. Zover is het echter nog lang niet.

Nog altijd worden er meer glas-folie dan glas-glas zonnepanelen verkocht. Logisch, want gezien de lagere aanschafprijs en het goede rendement is de prijs/kwaliteitverhouding gewoon goed. De keus voor glas-folie panelen is dus een verantwoorde groene keus. En als je nu al glas-folie zonnepanelen op je dak hebt liggen, hoe je je geen zorgen te maken. Ze gaan 25 tot wel 40 jaar mee.

Glas-glas panelen in opmars

Toch is de glas-glas variant is bezig aan een opmars. Interessant om te weten: de eerste serieuze zonne-energiesystemen bestonden uit glas-glas panelen. Naarmate zelf groene stroom opwekken met gratis zonlicht echt populair werd, zijn fabrikanten op zoek gegaan naar een goedkopere oplossing. Die werd gevonden door voor de achterkant kunststoffolie toe te passen. Sindsdien werd glas-folie de norm vanwege de scherpere prijsstelling.

Het enige nadeel van de glas-glas generatie is de hogere aanschafprijs. Voordelen zijn:

  • gemeten over de hele levenscyclus hebben glas-glas panelen een beter rendement;
  • de prestaties (het geleverde vermogen) neemt minder snel af;
  • glas-glas zonnepanelen zien er strakker uit op je dak.

Glas-glas of glas-folie?

Je uiteindelijke keus, glas-glas of glas-folie zonnepanelen kopen en laten installeren, hangt dus af van zowel je budget als persoonlijke smaak. In beide gevallen doe je een investering die zich altijd terugbetaalt. Belangrijker dan kiezen tussen glas of folie, is de vraag of je zonnepanelen van betrouwbare kwaliteit koopt. Bij Green for you ben je daar zeker van.