Laadpalen met een energiemanagementsysteem vergroten de opbrengst van je zonnepaneleninstallatie

  • Laatst geüpdatet op 09 mrt 2023

Elektrisch rijden en zonnepanelen op je dak? Dan ga je veel geld besparen door nu te investeren in een eigen laadvoorziening. Denk aan een laadpaal op je oprit of aan een laadstation aan de muur. En als je dan toch kiest voor zelf laden, kies dan goed. Bekijk het groeiende aanbod laadpalen met een energiemanagementsysteem. Die vergroten de opbrengst van je zonnepanelen. Je realiseert de laagst mogelijke kilometerprijs. In deze blog vertellen we meer over slimme laadpalen voor zowel particulieren als bedrijven.

Slimme laadpalen zijn in opmars. Je ziet ze in verschillende uitvoeringen en prijsklassen. Daarom is het belangrijk om vooraf je wensen en eisen helder te hebben. Hoeveel laadcapaciteit heb je minimaal nodig? Hoe belangrijk is extra snel laden? Besef dat een compact stadsautootje als een Fiat 500e of Dacia Spring Electric andere eisen stelt dan de Tesla Model 3. Een laadpaal in combinatie met een energiemanagementsysteem dat daar goed op afgestemd is, biedt veel voordelen:

  • volledige controle over het laadproces;
  • optimaal gebruik van beschikbare gratis zonnestroom ‘om de meter heen’;
  • extra besparing op energiegebruik;
  • geen risico op overbelasting of stroomuitval;
  • inzicht in gebruikspatronen;
  • aansluitbaar op internet en smart home-systemen.

Voltanken maakt plaats voor opladen

Steeds meer Nederlanders kiezen voor elektrisch rijden. Dat neemt alleen maar toe. Er komt een punt dat nieuwe auto’s op benzine of diesel niet eens meer te koop zijn. Dat keerpunt ligt ergens tussen 2030 en 2035, al wordt er nog veel over gesteggeld op Europees niveau. Hoe dan ook, de ouwe trouwe verbrandingsmotor heeft zijn langste tijd gehad.

Je auto voltanken maakt plaats voor je auto opladen. Dat gaat handenvol geld schelen. En een heleboel uitstoot van schadelijke gassen en stoffen. Voor dat opladen is een laadvoorziening aan huis of bij je bedrijf haast onmisbaar. Je kunt ook een willekeurig stopcontact gebruiken, maar dat is af te raden. Ten eerste duurt het opladen van je auto dan vele malen langer. Bovendien loop je een risico op kortsluiting, oververhitting of overbelasting.

Slimme laadpaal staat voor besparing en gemak

Uiteraard kun je gebruik maken van publieke laadpalen of van de voorziening op je werk. Maar een vrije laadpaal ‘om de hoek’ is niet vanzelfsprekend. Een geschikte laadvoorziening vinden kan een even grote uitdaging worden als het veroveren van een parkeerplek. Bovendien ben je afhankelijk van de geldende tarieven. Die lopen nu al sterk uiteen. Bij thuisladen weet je precies waar je aan toe bent. Een eigen laadpaal staat voor zekerheid en gemak. Een eigen laadvoorziening die is aangesloten op je zonnepanelen levert bovendien een enorme besparing op je energiekosten op.

Dat verklaart de populariteit van privé-laadpalen. Volgens recente schattingen beschikken in Nederland al ruim 100 duizend woningen over een eigen laadvoorziening tegen een totaal van 37 duizend openbare laadpalen. Het aantal woningeigenaren dat overstapt op elektrisch rijden en kiest voor het gemak van een eigen laadpaal of wallbox groeit snel.

Laadpalen met een energiemanagementsysteem hebben de toekomst

Heb je zonnepanelen op je dak liggen en heb je een elektrische of hybride auto? Dan ben je een dief uit eigen portemonnee als je het opladen van je auto niet aan je eigen groene zonne-energie-installatie koppelt. Nog geen zonnepanelen maar wel plannen om elektrisch te gaan rijden? Laat de installatie van een laadvoorziening dan meenemen in de offerte van je volledige zonnepanelen-installatie. Dan kunnen alle onderdelen piekfijn op elkaar worden afgestemd.

Het gemak en het rendement zijn het grootst als je kiest voor een laadpaal in combinatie met een energiemanagementsysteem. Daar komen er steeds meer van op de markt. In alle soorten en maten. Van slimme laadpalen met basis-managementfuncties tot zeer geavanceerde laadvoorzieningen die je kunt koppelen aan internet en allerlei smart home- en communicatietools.

Met een slimme laadpaal haal je maximaal rendement uit je zonnepanelen. Laadpalen met een energiemanagementsysteem zijn vaak zo in te stellen dat ze alleen energie van de zonnepanelen gebruiken. ‘Om de meter heen’ dus. Het managementsysteem waarschuwt als je zonnepanelen onvoldoende stroom leveren. Op dat moment schakel je over op stroom via de meter. Voeg een thuisaccu toe aan je energie- en oplaadinstallatie, en je haalt helemaal het maximale uit je eigen duurzame energiesysteem.v

Bidirectioneel laden

Over batterijen gesproken: ook je elektrische auto kan dienst doen als batterij. We hebben het dan over bidirectioneel laden. Dan gebruik je zelf opgewekte stroom in twee richtingen: de auto in en de auto uit. Vanuit de accu van je auto lever je via de omvormer in een slimme laadpaal stroom aan voorzieningen voor thuisgebruik (Vehicle to Home/V2H) of aan het openbare elektriciteitsnetwerk (Vehicle to Grid/V2G).

Elektrische auto als schakel in het netwerk

Omdat auto’s gemiddeld 95% van de tijd werkloos in parkeerstand staan, kunnen ze dankzij bidirectioneel laden een belangrijke bijdrage leveren aan de stabiliteit van de elektriciteitsvoorziening. Op kleine en grote schaal.

Een mooi voorbeeld is een initiatief in Utrecht. Autofabrikant Hyundai, We Drive Solar en de gemeente hebben de handen ineen geslagen om 25 deelauto’s in te zetten als bidirectionele productieauto’s van zonnestroom. Tel alle elektrische voertuigen op een parkeerterrein bij elkaar op, en je hebt met al die batterijen op wielen een unieke power bank. De voordelen spreken voor zich:

  • het leveren van groene stroom aan het netwerk brengt geld in het laatje;
  • je bespaart op de energielasten door optimaal gebruik te maken van zelf opgewekte stroom;
  • je bent minder afhankelijk van het openbare netwerk.

Voor bedrijven kan bidirectioneel laden op termijn zeer aantrekkelijk zijn. Door de huidige capaciteitskrapte in het openbare netwerk is terugleveren op dit moment vaak niet mogelijk, maar er wordt hard gewerkt aan verbetering. En denk je eens in wat je als bedrijf zelf met al die gratis stroom kunt doen door gebruik te maken van laadpalen in combinatie met een energiemanagementsysteem en eigen opslag- en distributiefaciliteiten. Geparkeerde auto’s als hernieuwbare energiebron. Hoe mooi wil je het hebben? Bovendien doe je je medewerkers en bezoekers een groot plezier met slimme laadpalen. Overdekt parkeren, onder een dak met zonnepanelen en met directe toegang tot oplaadfaciliteiten, heeft de toekomst! Het aanzien van Nederland zal erdoor veranderen en we koersen nog sneller af op duurzaam en voordelig energiegebruik.

Meer weten over laadpalen met een energiemanagementsysteem of de perspectieven van bidirectioneel laden?

Maak vrijblijvende adviesafspraak