Salderingsregeling zonnepanelen blijft extra prikkel op snel te verduurzamen

  • Laatst geüpdatet op 01 nov 2021

Goed nieuws voor iedereen die zonnepanelen op het dak heeft liggen of van plan is om een zonne-energiesysteem te laten installeren. De afbouw van de salderingsregeling wordt uitgesteld van 2023 tot 2025. Dit betekent dat je tot 2025 een mooie compensatie blijft ontvangen voor groene stroom die je wel zelf produceert maar niet gebruikt. In deze blog gaan we dieper in op het salderen.

Wie zonnepanelen heeft produceert stroom. Die stroom kom binnen via je meterkast. Een groot deel gebruik je zelf, een ander deel gaat weer naar buiten via je meterkast, richting netwerk. Daarmee lever je dus groene stroom aan je energiebedrijf. De wet bepaalt dat de stroom die je terug levert aan het netwerk op jaarbasis wordt verrekend met de stroom die je afneemt op momenten dat je zelf niet genoeg produceert. Tegen hetzelfde tarief. Dit heet salderen.

Salderen wil zeggen dat de hoeveelheid stroom die je van het energiebedrijf afneemt afstreept tegen de hoeveelheid die je levert. Als je een meter hebt met een dubbel telsysteem, kun je dat op de voet volgen. Alleen over je netto-verbruik (afgenomen stroom minus de geleverde stroom) betaal je verbruikskosten, energiebelasting en btw. De salderingsregeling is een extra prikkel om te kiezen voor zonnepanelen.

Sneller verduurzamen dankzij salderingsregeling zonnepanelen

Die extra prikkel was bedoeld om Nederland massaal aan de zonnepanelen te helpen. Dat is goed gelukt. In 2021 werd een belangrijke mijlpaal bereikt: 1,5 miljoen huishoudens met zonnepanelen. Nog steeds neemt de vraag naar zonne-energiesystemen toe. De energieprijzen die sinds begin 2022 de pan uitrijzen doen iedereen beseffen dat verduurzamen niet alleen goed is voor de planeet, maar vooral ook voor de portemonnee.

Met de toename van zonnepanelen op de Nederlandse daken neemt ook het aandeel van particuliere stroomleveranciers aan het openbare net toe. Daar zijn de energiebedrijven niet zo blij mee, want het elektriciteitsnet is al aardig overbelast. De energiebedrijven leveren liever dan dat ze ontvangen. Dus zijn ze gaan morrelen aan de salderingsregeling zonnepanelen. Met als gevolg dat de overheid in 2020 besloot de regeling vanaf 2023 af te bouwen. Tot 2031 zou je dan mogen blijven salderen, maar stapsgewijs voor een kleiner percentage.

Echter, klimaatminster Rob Jetten heeft hier een stokje voor gestoken. Om de opmars van zonepanelen niet te vertragen, besloot de minister in mei 2022 het moment waarop de afbouw van de salderingsregeling zonnepanalen zou starten uit te stellen. Voor de volle honderd procent salderen blijft mogelijk tot 2025. Goed nieuws dus. Maar er zit een schaduwkantje aan. De einddatum blijft liggen op 2031, dus de stapsgewijze afbouw verloopt vanaf 2025 percentueel iets sneller. Een bijkomend idee achter de beslissing om de regeling af te bouwen, is dat we dan meer haast gaan maken met zelfopslag, bijvoorbeeld in de vorm van accu’s.

Terugverdientijd nauwelijks beïnvloed door salderen

Is dat erg? Niet echt. Je blijft geld verdienen met de levering van groene stroom aan het energienetwerk. De compensatie tegen hetzelfde tarief als waarvoor je stroom afneemt vervalt weliswaar, maar je energiebedrijf gaat je tegen een marktconform tarief betalen voor je stroom. Bovendien blijkt uit een rapport van TNO dat de salderingsregeling nauwelijks invloed heeft op de terugverdientijd van zonnepanelen. Zeker met de huidige energieprijzen verdien je je investering steeds sneller terug.

De aanschaf en installatie van zonnepanelen is en blijft dus onder alle omstandigheden een rendabele investering. Je verlaagt er je energierekening mee, je huis wordt meer waard, je draagt bij aan een duurzame toekomst. Als je zonnepanelen combineert met een warmtepomp ben je bovendien voorbereid op een gasloze toekomst en minimaliseer je je energiekosten. Wat is in jouw situatie de beste, al dan niet gecombineerde oplossing? Wat brengt je het meeste op? Een goede vraag om persoonlijk voor te leggen aan onze energieadviseurs. We zitten voor je klaar!