Thuisaccu: go or no go?

  • Laatst geüpdatet op 22 sep 2022

Energie besparen is hot. Met zonnepanelen op je dak ben je op de goede weg. Nu dient de vraag zich aan of een thuisaccu voor zonnepanelen een volgende stap is naar een lagere energierekening. Gaat de huidige energiecrisis de ontwikkeling van thuisbatterijen versnellen? Wat kost een thuisaccu voor zonnepanelen en is het een rendabele investering? In deze blog zetten we de ontwikkelingen en perspectieven op een rij.

Bij de torenhoge energieprijzen spring je er met zonnepanelen op je dak relatief goed uit. Immers, zelf stroom produceren zorgt voor een aanzienlijke besparing op je energierekening. Je bent je eigen leverancier! Maar wat gebeurt er met de stroom die je produceert maar niet zelf gebruikt? Die lever je aan het elektriciteitsnet. Dankzij de zogeheten salderingsregeling word je daar nu nog redelijk goed voor gecompenseerd. Maar die voorziening wordt afgebouwd. Dat rechtvaardigt de vraag of de een thuisaccu voor zonnepanelen uiteindelijk de ultieme energiebesparende maatregel is.

Voor een eenduidig antwoord op die vraag is het essentieel om goed te kijken naar de prijsontwikkeling van de thuisaccu of -batterij. Op dit moment lijkt een thuisaccu voor zonnepanelen kopen en installeren nog een investering die je niet snel terugverdient. Op de eerste plaats is dat een prijsverhaal. Accu’s die geschikt zijn voor de opslag van zonne-energie zijn nog prijzig. Op de tweede plaats speelt de eerder genoemde salderingsregeling een rol. Deze regeling verplicht energiebedrijven voorlopig nog om energie uit particuliere zonnepanelen fatsoenlijk te vergoeden.

Thuisaccu voor zonnepanelen nu nog prijzig

Eerst de prijs. Een accu om zonne-energie op te slaan kost een flinke duit, al komen er steeds beter betaalbare versies op de markt. Denk aan minimaal € 4.000, – tot € 6.000, – en een gemiddelde terugverdientijd van zeven jaar. Er zijn uitschieters. De Tesla Powerwall bijvoorbeeld kost € 9.500, – tot € 11.500, – inclusief btw en afhankelijk van de installatiekosten (prijzen van 2022). Eerlijk is eerlijk, dan heb je wel iets moois in huis. Maar die luxe is niet voor iedereen weggelegd en de terugverdientijd is aanzienlijk langer. Overigens komen er steeds meer thuisaccu’s op de markt. Sinds kort ook van Nederlandse makelij.

En dan het tweede punt, de salderingsregeling. De stroom uit zonnepanelen die je niet zelf gebruikt, gaat naar het elektriciteitsnet. Dat wordt weggestreept tegen de stroom die je afneemt van het net als zonnepanelen niet genoeg produceren voor eigen gebruik. Dat heet salderen. Wie op jaarbasis per saldo meer levert dan afneemt, krijgt daar een vergoeding voor. Zo verdien je zelfs aan je zonnepanelen. Maar let op: de salderingsregel gaat op de schop.

Voors en tegens thuisaccu voor zonnepanelen

Eerst wordt de regeling vanaf 1 januari 2025 stapsgewijs afgebouwd. Vanaf 2031 is het helemaal uit met de pret. Zolang als de regeling bestaat, ook in de afbouwfase, lijkt investeren in een thuisaccu voor zonnepanelen qua rendement niet te kunnen concurreren met de nu nog bestaande salderingsregeling. De Consumentenbond bevestigt dit.

Overigens signaleert de consumentenorganisatie wel een lichtpuntje. Door de opkomst van modulaire accusystemen kun je klein (betaalbaar) beginnen en op termijn uitbreiden. Daarom deze tip: ga je binnenkort zonnepanelen kopen en laten investeren? Vraag je installateur dan om een hybride omvormer. Dat ben je in ieder geval klaar voor de toekomst. Want alleen zo lang als de salderingsregeling nog bestaat, winnen de tegens het van de voors. De tegens zijn:

  • de aanschafprijs van de huidige generatie zonnepanelen-accu’s is relatief hoog;
  • bestaande thuisaccu’s gaan minder lang mee dan je zonnepanelen;
  • een gemiddelde thuisaccu is nooit toereikend om de hele winter te overbruggen;
  • zolang de salderingsregeling bestaat, is het rendement op investeren in een thuisaccu relatief laag.

Kortom, bekeken vanuit het rendementsprincipe is de aanschaf van een thuisaccu nog niet interessant. Maar er zijn ook andere principes. Denk aan verdere verduurzaming, aan bijdragen aan de stabiliteit van het elektriciteitsnet, en aan de mogelijkheid om stapsgewijs zoveel mogelijk energie zelf te produceren en minder afhankelijk te worden van energiebedrijven en hoge tarieven. Samenvattend levert dat de volgende ‘voors’ op:

  • je eigen stroom gebruiken is financieel altijd aantrekkelijker dan terugleveren aan het net;
  • de kans op storingen in het elektriciteitsnet is klein, maar met een thuisbatterij ben je altijd voorbereid;
  • met een accu voor zonnepanelen kun je het eigen stroomverbruik beter verdelen (denk aan ’s nachts de wasmachine laten draaien of je elektrische auto opladen);
  • je kunt klein beginnen en je opslagcapaciteit gaandeweg uitbreiden.

Wat je in elk geval moet weten…

Sinds de toename van duurzame energie groeien de zorgen over de stabiliteit van het netwerk. Daarom is het sinds 2022 verplicht om een thuisaccu voor zonnepanelen met een vermogen van 08 kW of meer te registreren. Dat doe je op dezelfde website waarop je zonnepanelen kunt aanmelden.

En dan nog iets. Voor een aantal thuisaccu’s heb je een speciale (geïntegreerde) omvormer nodig. Houd daar bij voorbaat rekening mee als je zonnepanelen laat installeren van. Kies dan voor de hybride omvormer. Hij kost nauwelijks meer dan de conventionele omvormer voor zonnepanelen en je bent klaar als je daar later een thuisaccu aan toevoegt.

Gratis energiescan

Investeren in een thuisaccu wordt op termijn realistisch en rendabel. Het devies is: begin klein. Investeren in zonnepanelen levert direct een stevige besparing op je energierekening op. Onderneem nu actie.