Welke warmtepomp is voor mij geschikt en de gevolgen van het prijsplafond

 • Laatst geüpdatet op 28 sep 2022

De urgentie om woningen te verduurzamen en de energierekening omlaag te brengen is hoog. Mag je wonderen verwachten van de warmtepomp? Is het terecht dat de overheid zo hoog inzet op deze duurzame energietechniek? En wat betekent dit voor nu de overheid een prijsplafond heeft ingesteld voor de winter 2022/2023?

In heel veel situaties is de installatie van een warmtepomp inderdaad een passende oplossing. Maar een woning moet wel aan een reeks randvoorwaarden voldoen om optimaal comfort en rendement te halen uit je investering. Dus gaan we in deze blog dieper in op de vraag: ‘welke warmtepomp is geschikt om mijn woning te verduurzamen’ en ‘heeft een warmtepomp nu nog nut, nu de overheid een prijsplafond heeft ingesteld?’

‘De warmtepomp’ bestaat niet

Maar eerst dit: de warmtepomp bestaat niet. Om vast te stellen of een warmtepomp in een concrete woningsituatie geschikt is als verduurzamingsvoorziening, en vooral welke warmtepomp, is het van belang om eerst te weten welke soorten warmtepompen er op de markt zijn. Kort samengevat onderscheiden we de:

 • Hybride warmtepomp
 • Ventilatiewarmtepomp
 • Volledig elektrische warmtepomp

Ieder type heeft zijn specifieke eigenschappen en voordelen, maar ook zijn eigen prijskaartje. Voor een volledig elektrische warmtepomp moet je rekenen op een investering van ten minste € 6.500, – à € 8.500, -. Bij grotere woningen die om een hoge verwarmingscapaciteit vragen kan dat zomaar het dubbele zijn.

Nu investeren in een warmtepomp loont

De aankoop- en installatieprijs van een hybride warmtepomp schommelt tussen de € 4.500, – en € 6.000, -. Een ventilatiewarmtepomp kost gemiddeld ruim € 3.000, – tot € 5.000, -. Als de inflatie aanhoudt blijven de prijzen stijgen, wat een goede reden kan zijn om een eventuele investering in een warmtepomp niet te lang uit te stellen.

Want dat het in de meeste gevallen een goede investering is lijdt nauwelijks twijfel. Immers, een warmtepomp haalt zijn energie uit lucht, bodem of grondwater. Dit zijn in alle gevallen onuitputtelijke bronnen die niets kosten. Je betaalt alleen elektriciteit om de pomp zijn werk te laten doen. Dus levert kiezen voor een warmtepomp, ongeacht de techniek, in elke situatie tastbare voordelen op:

 • Je brengt je maandelijkse energiekosten aanzienlijk omlaag
 • Je neemt een voorschot op de gasloze toekomst waar Nederland op inzet
 • Je woning krijgt een beter energielabel en stijgt dus in waarde
 • Je draagt je steentje bij aan een groene, klimaatvriendelijke toekomst
 • Je profiteert van royale subsidieregelingen.

Welke warmtepomp is voor mij het meest rendabel?

Maar wanneer is kiezen voor een warmtepomp nou écht rendabel en welke warmtepomp is geschikt voor welke woning? Als we beginnen met de meest voordelige oplossing, de ventilatiewarmtepomp, kunnen we kort zijn. Deze is alleen geschikt voor relatief nieuwe huizen met een goed functionerend mechanisch ventilatiesysteem. Grofweg kun je zeggen: vrijwel alle huizen die na 1975 zijn gebouwd. Een ventilatiewarmtepomp gebruikt de ventilatielucht om je woning te verwarmen. Dat is duurzaam en besparend. Echter, je hebt er nog wel een cv-ketel bij nodig. Het is dus een hybride oplossing. Net als de hybride warmtepomp.

Hybride warmtepomp – tussenoplossing?

Over de hybride warmtepomp is de laatste tijd veel te doen geweest. Immers, halverwege 2022 maakte ‘woonminister’ Hugo de Jonge bekend dat wooneigenaren vanaf 2026 verplicht zijn een hybride warmtepomp aan te schaffen als de cv-ketel moet worden vervangen. Tenzij de woning kan worden aangesloten op het warmtenet. Dat de hybride warmtepomp en cv-ketel onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, heeft te maken met de buitentemperatuur.

Een hybride warmtepomp haalt via een compacte buitenunit warmte uit de buitenlucht. Een warmtewisselaar zet dat om in energie voor vloerverwarming of cv-radiatoren (lucht-water) of speciale binnenunits (lucht-lucht). Kiezen voor een warmtepomp lucht-luchtsysteem is meteen ook kiezen voor airco. Dat kan een voordeel zijn nu de zomers in Nederland steeds langere periodes met hoge temperaturen kennen.

Doordat de hybride warmtepomp zijn energie uit de buitenlicht haalt, kent het systeem een zekere beperking. Bij lage buitentemperaturen – zeg: 7 graden Celsius en minder – duurt het langer voor je huis en kraan- en douchewater lekker warm worden. Daar komt de cv-ketel in beeld. Die springt op zulke momenten bij, zodat je niets aan comfort inlevert. Weliswaar gebruik je af en toe gas, maar veel minder dan wanneer een woning en het tapwater het hele jaar door via de gasgestookte cv-ketel worden verwarmd. Overigens: welke warmtepomp het ook wordt, optimaal rendement begint met het isoleren van je woning.

Goed onderweg naar gasvrije toekomst

Zoals uit het voorgaande blijkt is een hybride warmtepomp geen volledig gasvrije oplossing. Het is dan ook eerder een tussenoplossing, in de aanloop naar een gasvrij Nederland in 2050. Voor de komende 25 jaar is een hybride warmtepomp een zeer betaalbare, rendabele en duurzame oplossing. Bovendien zal het streefjaar 2050 nog wel een enkele keer ‘opschuiven’. Dit zijn enkele voorwaarden waaraan een woning minimaal moet voldoen om optimaal plezier te hebben van een hybride warmtepomp:

 • Je woning moet redelijk tot goed geïsoleerd zijn
 • De warmtepomp moet kunnen samenwerken met bestaande radiatoren, wat vrijwel altijd het geval is;
 • Je hebt een bescheiden ruimte nodig voor zowel de binnen- als buitenunit
 • De hybride warmtepomp werkt alleen in combinatie met een cv-ketel

Let op!

Ook als je een appartement bewoont, kan een hybride warmtepomp een uitstekende oplossing zijn. Sterker nog: het kan de ideale oplossing zijn, tenzij sprake is van luchtverwarming of convectorputten. En de geluidsoverlast dan, waar veel over gesproken wordt? Die valt mee. Moderne hybride warmtepompen produceren niet meer geluid dan een airco. Bovendien verwarm je ’s winters als iedereen de ramen dicht heeft. Zo hebben de buren nergens last van.

Liever meteen gasloos?

Zoals gezegd, is de hybride warmtepomp een soort ‘tussenoplossing’. Wil je zo snel mogelijk gasloos wonen, dan kan dat door te investeren in een volledig elektrische warmtepomp. Deze wordt ook wel de ‘all electric’ warmtepomp genoemd. Het is veruit de meest duurzame oplossing, maar ook de ‘duurste’. Reken op een investering van ten minste € 6.000, -. De gemiddelde investering ligt volgens cijfers uit 2022 rond de € 15.000, -. De lucht-watertechniek is het voordeligst. Water-water (bodemwater, in dit geval) is weer iets prijziger. De voordelen zijn legio: geen gaskosten, lage uitstoot van CO2, verwarmt ook tapwater, vraagt weinig onderhoud. De belangrijkste voorwaarden om optimaal profijt te hebben van een elektrische warmtepomp zijn:

 • De woning moet goed tot zeer goed geïsoleerd zijn en minimaal beschikken over ramen met HR++ glas;
 • In de woning moet lage temperatuurverwarming aanwezig zijn, zoals vloerverwarming of speciale radiatoren
 • Er moet voldoende buitenruimte zijn voor de pomp en voldoende binnenruimte voor een boilervat

Wat betekent de aanschaf van de warmtepomp nu de overheid een prijsplafond heeft ingesteld?

De overheid heeft een prijsplafond ingesteld voor gas en stroom voor komend jaar. Tot een verbruik van 1.200 m3 gas en 2.400 kWh elektriciteit, betaal je een maximum tarief voor gas en stroom. We hebben berekend dat bij een gasverbruik vanaf zo’n 1.600 m3 op jaarbasis, de aanschaf van een warmtepomp nog steeds interessant is. Tot 1.200 m3 betaal je dus een maximaal tarief. Voor 400 m3 gas, betaal je zo’n 1.200 euro. Dit bespaar je mooi als je een warmtepomp hebt. In dit geval is het dus zeker aan te raden om nog steeds te kiezen voor een warmtepomp.

Daarnaast is het prijsplafond slechts van tijdelijke aard, dus op termijn ga je dan sowieso besparen. De investering in een warmtepomp is namelijk een investering voor de langere termijn. Ook zonnepanelen zorgen er nog steeds voor dat je bespaart op je stroomverbruik.

Welke warmtepomp? Ga voor een advies op maat

Investeren in een hybride of all electric warmtepomp is maatwerk. Iedere woning, woonsituatie en gezinssamenstelling stelt zijn eigen eisen en is van invloed op de uiteindelijke keuze. Ook het beschikbare budget speelt een rol. Hierbij is het belangrijk om te weten dat de overheid investeringen in een warmtepomp ruim subsidieert.

Om voor subsidie in aanmerking te komen, moet een warmtepomp geleverd en geïnstalleerd worden door een erkend installatiebedrijf. De energieadviseur van Green for you regelt desgewenst alles: van advies tot offerte, van installatie tot subsidieaanvraag, van kwaliteitscontrole tot onderhoud. En dat alles met solide garanties en één aanspreekpunt. Green for you verduurzaamt en ontzorgt!

Welke warmtepomp past bij welke woning?

Doe de gratis Energiescan