De salderingsregeling
- Laatst geüpdatet op 02 feb 2023
ZONNEPANELEN & DE SALDERINGSREGELING
Heb je zonnepanelen op je dak? Dan maak je ongetwijfeld gebruik van de voordelige salderingsregeling. Overweeg je de installatie van zonnepanelen? Ook dan blijf je nog een flink aantal jaren profiteren van deze regeling. Pas vanaf 2025 wordt hij stapsgewijs afgebouwd. Vanaf 2031 is salderen echt verleden tijd. Maar geen nood: investeren in zonnepanelen blijft winstgevend volgens onafhankelijk onderzoek.
De salderingsregeling als extra financiële prikkel
De salderingsregeling is in 2004 bedacht als financiële prikkel om zoveel mogelijk woningeigenaren over de streep te trekken. Dat werkte. Nederland investeerde massaal in zonnepanelen. Sinds de explosieve stijging van de energieprijzen, als gevolg van de oorlog in Oekraïne, is de interesse in zonne-energie groter dan ooit. Zonnepanelen en bijbehorende omvormers zijn nauwelijks aan te slepen.
Investeren in zonnepanelen is en blijft hot
Ja, in 2031 valt het doek voor de salderingsregeling, maar dat lijkt de belangstelling niet te dempen. Het onafhankelijke onderzoeksbureau TNO stelde nog niet zo lang geleden vast dat de terugverdientijd van zonnepanelen korter dan zeven jaar is en blijft – ook als er minder of zelfs niet gesaldeerd kan worden. Hoezo? Omdat de energieprijzen vrijwel zeker hoog blijven. Bovendien zijn energiebedrijven na 2031 verplicht om een realistisch tarief te betalen voor ‘teruggeleverde’ groene stroom. De Autoriteit Consument en Markt gaat daarop toezien.
Afbouw salderingsregeling – de tijdlijn
In 2023 zou al begonnen worden met de geleidelijke afbouw van de salderingsregeling. Dat is veranderd. In 2022 wist klimaatminister Rob Jetten een voorstel tot uitstel door de kamer te loodsen. De nieuwe begindatum is nu 1 januari 2025. De afbouw loopt in fases: In 2025 gaat het salderingspercentage in één keer met 36% omlaag. Daarna zien de jaarlijkse salderingspercentages er als volgt uit:
- 2026: 64%
- 2027: 55%
- 2028: 46%
- 2029: 37%
- 2030: 28%
Met ingang van januari 2031 is salderen dus (zoals het nu is) verleden tijd. Toch zal het zelf opwekken van groene stroom een hoofdrol blijven spelen in het terugdringen van de hoge energiekosten. Simpel, omdat het een van de meest rendabele verduurzamingsmaatregelen is. En het wordt op termijn nóg aantrekkelijker als de prijzen van thuisaccu’s gaan dalen. Want hoe meer zonnestroom je zelf gebruikt, hoe groter je winst!
Salderen: wat is dat ook alweer?
In het kort: met zonnepanelen op je dak produceer je zonnestroom. Een deel daarvan gebruik je zelf, een ander deel lever je (terug) aan je energiebedrijf. Van datzelfde bedrijf ‘koop’ je ook energie op momenten dat je panelen niet voldoende vermogen leveren voor jouw verbruik. Je energiebedrijf streept dan de ‘gekochte’ stroom af tegen de ‘teruggeleverde’ stroom. Dát is salderen. En dat pakt in bijna alle gevallen goed uit voor particuliere eigenaren van zonnepanelen.
Energiebedrijven zijn verplicht om de salderingsregeling jaarlijks toe te passen. Maar niet alle energiebedrijven handelen volgens de letter van de wet. Dat zorgt voor verontwaardiging en Kamerdebatten. Het laatste woord is er nog niet over gezegd.