Financieel/subsidies – btw zonnepanelen

  • Laatst geüpdatet op 02 feb 2023

BTW OP ZONNEPANELEN: HOE ZIT HET?

Sinds 1 januari 2023 is het btw-tarief op zonnepanelen op nul gezet. Op de aankoop en installatie van zonnepanelen betaal je dus géén btw meer. Het o%-tarief geldt voor zonnepanelen op particuliere woningen. Ook vakantiewoningen en Verenigingen van Eigenaren komen voor het 0%-tarief in aanmerking. Dat scheelt flink. In geld en gemak.

Sinds 2023: 0% btw op zonnepanelen!

Dat is nu dus wel gelukt! Vanaf 1 januari 2023 vallen de aankoop en installatie van zonnepanelen voor particulier gebruik onder het btw-nultarief. Dat scheelt niet alleen gedoe, maar ook de vooruitbetaling van 21% over het totale aankoop- en installatiebedrag. En ja, ook de aanleg van kabels, montagemateriaal en de aanschaf van omvormers vallen onder het 0%-tarief.

Maar let op: moet je dak verstevigd worden voor het plaatsen van zonnepanelen, dan betaal je wel 21%. En als je met je zonnepanelen meer omzet dan € 1.800,- dan blijft de Belastingdienst je aanmerken als btw-plichtige ondernemer. Het goeie nieuws: zo’n omzet is slechts voor heel weinig particulieren weggelegd.

Wacht niet te lang

De grote belangstelling voor zonnepanelen zal met de invoering van het btw-nultarief en mede dankzij de energiecrisis snel en sterk toenemen. Dat kan langere levertijden tot gevolg hebben. Denk je erover na om te investeren in zonne-energie, wacht dan niet te lang.  Heb je de aanschaf- en installatiesom niet in één keer beschikbaar? Weet dat het Nationaal Warmtefonds een aantrekkelijke en duurzame Energiebespaarlening aanbiedt.

Een stukje historie: makkelijker maken is zo makkelijk nog niet

Er bestond al langer een regeling voor btw-teruggave. Deze werd in 2013 ingevoerd. Aanleiding was een uitspraak van het Europees Hof waar de Nederlandse Belastingdienst zich aan moest houden. Het laten werken van zonnepanelen moest worden aangemerkt als ‘economische activiteit’. Immers: er werd stroom (terug)geleverd aan energiemaatschappijen. Sindsdien is iedereen met zonnepanelen op het dak een kleine ondernemer. Dat kost de Nederlandse schatkist op jaarbasis zo’n 100 miljoen aan btw-teruggaven. Plus heel veel romplomp.

 

Het voordeel voor particuliere woningbezitters is niet echt van financieel aard, maar zit ‘m vooral in gemak. Aan de btw-teruggave kwam nogal wat papierwerk te pas. Bovendien was er meldingsplicht en moest over de aan de energiemaatschappij geleverde stroom weer wél btw worden afgerekend. Gecompliceerd dus. Want dit liet zich niet gemakkelijk berekenen, onder meer als gevolg van de salderingsregeling. Daarom riep de overheid een zogeheten ‘forfaitaire regeling’ in het leven. Dat wil zeggen: een afrekening op basis van een vast, geschat bedrag.

De regeling die de btw-teruggave voor zonnepanelen mogelijk maakte, heette eerder de KOR – de kleine-ondernemersregeling. Om van de administratieve rompslomp af te zijn, kwam hier per 1 januari 2020 de OVOB voor in de plaats – de ‘omzet gerelateerde vrijstellingsregeling omzetbelasting’. Bij een jaaromzet van minder dan € 20.000,- was je als groene stroomproducent van al het gedoe af. Maar ook hier zaten weer haken en ogen aan. ‘Makkelijker maken’ was blijkbaar lastig.

Over btw en waterpompen

Nog even een zijstap. Over andere verduurzamingsproducten, zoals warmtepompen, betaal je als particulier nog wel 21%. En daar bestaat geen teruggaveregeling voor. Toch draagt de overheid ook hier wel degelijk bij aan het verduurzamen van je woning. Zo kan de subsidie op een warmtepomp oplopen van € 500,- tot wel € 2.500,-. Het bedrag hangt af van de soort warmtepomp.