Hoe werkt een warmtepomp

  • Laatst geüpdatet op 02 feb 2023

De naam zegt het al een beetje: een warmtepompinstallatie ‘pompt’ energie op uit natuurlijke bronnen. Denk daarbij aan lucht, bodemwarmte of grondwater (ook wel aardwarmte of geothermie genoemd). Deze energie wordt omgezet in warmte en doorgepompt naar je warmte- en/of warmwatervoorziening. En klaar.

Het verwarmen van je huis met een warmtepomp werkt op elektriciteit. Voordat de pomp energie levert heeft hij dus zelf energie nodig. Ja, dit betekent een hogere elektriciteitsrekening, maar de gasrekening gaat flink omlaag. Of komt zelfs helemaal te vervallen.

Het principe van de ‘omgekeerde koelkast’

Er zijn diverse soorten warmtepompen. De meest toegepaste en betaalbare oplossing is de lucht/water-warmtepomp. Al dan niet in hybride uitvoering. In de warmtepompinstallatie wordt de natuurlijke warmte meestal door middel van een koudemiddel (of koelvloeistof) met een heel laag kookpunt, op temperatuur gebracht. En via een buizenstelsel direct aan de verwarmingsinstallatie afgegeven. In een koelkast werkt dat net andersom.

Verdampen, condenseren, circuleren

De warmtepomp werkt op basis van twee essentiële natuurkundige principes: verdampen en condenseren. En is opgebouwd uit vier onderdelen: een compressor, een condensator, een expansieventiel en een verdamper. Simpel gezegd zetten ze samen de basiswarmte om in warmwater met een temperatuur die hoog genoeg is om je huis te verwarmen en van warm water te voorzien.

Rendement van 400% en hoger

Een warmtepomp is een van de meest efficiënte manieren om energie te besparen en om te verduurzamen. Ga maar na: voor elke ‘eenheid’ energie (elektriciteit) die je erin stopt krijg je minstens het viervoudige aan warmte terug. Met andere woorden: 1kWh aan elektriciteit levert minstens 4kWh aan warmte op. Tel uit je winst. En hoe geavanceerder de techniek, hoe hoger de opbrengst. Tot zelfs het zesvoudige van de gebruikte elektriciteit.