Rendement warmtepompen
- Laatst geüpdatet op 02 feb 2023
OVER HET RENDEMENT VAN EEN WARMTEPOMP
Het gemiddelde rendement van de huidige generatie warmtepompen bedraagt 400 tot 600%. Dat wil zeggen: voor elke eenheid energie (elektriciteit) die je erin stopt, krijg je vier tot zes eenheden duurzame energie (warmte) terug. Door dit hoge rendement is de terugverdientijd van een gemiddelde warmtepomp relatief kort. Met de in 2022 explosief gestegen energieprijzen is die terugverdientijd nog eens aanzienlijk korter geworden.
Het rendement van een warmtepomp wordt uitgedrukt in COP of SCOP. COP staat voor Coefficient of Performance (‘prestatiecijfer’). SCOP staat voor Seasonal Coefficient of Performance (het prestatiecijfer over een heel jaar, rekening houdend met alle seizoenen). De laatste waarde geeft het rendement het eerlijkst weer. Logisch, want bij koud weer moet je warmtepomp harder werken. Hij gebruikt dan meer elektriciteit om je woning en/of warmwater op de gewenste temperatuur te brengen.
Haal tot zelfs zes keer meer energie uit je warmtepomp
Als het rendement van een warmtepomp wordt uitgedrukt in bijvoorbeeld 4, 5 of 6 SCOP, dan betekent dat (onder ideale omstandigheden) een rendement van 400, 500 of 600%. De elektriciteit die nodig is om de pomp zijn werk te laten doen, betaalt zich dus minstens in het viervoudige terug. Vaak in het vijf- of zesvoudige. Het rendement over een heel jaar kan wat lager uitvallen, maar niet veel lager. En combineer je een warmtepomp met groene stroom uit zonnepanelen, dan realiseer je een nog grotere besparing op je energiekosten.
Het verschil met ‘traditioneel stoken’ is enorm
Een cv-ketel levert net zoveel warmte op als het gas dat wordt verbrand. Bij oudere cv-ketels is dat zelfs minder, doordat tijdens het verbrandingsproces nog energie verloren gaat. Voor verwarmen met elektrische radiatoren geldt hetzelfde: elke kWh aan elektriciteit die je er instopt, levert eenzelfde kWh aan warmte op. En niets meer. Een warmtepomp boort niet alleen duurzame energie aan, maar vermeerdert die energie ook.
5 factoren om rekening mee te houden
Welke factoren zijn van invloed op het rendement dat je van een warmtepomp mag verwachten? We zetten ze op een rijtje:
- De soort warmtepomp die je laat installeren. Hoe nieuwer en innovatiever, hoe hoger de opbrengst;
- Welke natuurlijke, duurzame energiebron gaat je warmtepomp aanspreken? Dat heeft invloed op de kosten en het rendement. Zo levert een volledig elektrische warmtepomp die gebruik maakt van aardwarmte bijvoorbeeld het hoogste rendement op. Maar deze vraagt ook de hoogste investering;
- De buitentemperaturen. Als het hard vriest moet een warmtepomp harder ‘werken’ en is het rendement op dat moment lager dan het gemiddelde;
- De conditie van de warmtepomp. Regelmatig, goed en preventief onderhoud verhoogt de prestaties;
- De hoeveelheid tapwater die je gemiddeld gebruikt. De temperatuur van tapwater is hoger dan het water voor je verwarmingssysteem en vraagt dus om meer energie.
Gratis en vrijblijvend advies
Het berekenen van wat in jouw persoonlijke situatie de beste en meest toekomstbestendige investering is, is specialistenwerk. Laat je gratis en vrijblijvend adviseren door onze verduurzamingsexperts. Ze kunnen je ook alles vertellen over subsidies en duurzame financieringsmogelijkheden.