Welke soorten warmtepompen zijn er?
- Laatst geüpdatet op 02 feb 2023
Water/water-warmtepomp
De water/water-warmtepomp is volledig elektrisch en haalt warmte uit het grondwater of de bodemwarmte. Het is een oplossing met een hoge opbrengst, maar ook is de investering fors.
Waarom? Omdat de warmtepomp in verbinding staat met een ondergrondse waterbron. Hiervoor moeten op een behoorlijke diepte twee putten worden geboord. De ene om het grondwater uit op te pompen, de andere om het gebruikte en weer afgekoelde water te lozen.
Het water uit de bron wordt met een koudemiddel op de vereiste temperatuur gebracht, net als bij de lucht/water-warmtepomp. In plaats van bronwater kan de warmte ook rechtstreeks aan de bodem worden onttrokken. In dat geval wordt er aard- of grondwarmte gebruikt (geothermie). Hiervoor moet meestal nog dieper worden geboord. Tot wel één kilometer of meer.
Aard- of grondwarmte is van zichzelf warm genoeg. Er komt geen koudemiddel aan te pas. Warm water wordt via een ondergronds buizensysteem naar een relatief grote buitenunit gepompt en van daaruit naar het verwarmings- en warmwatersysteem. Het is een toekomstbestendige, maar relatief kostbare oplossing met een lange terugverdientijd.
Lucht/lucht-warmtepomp
Net als de lucht/water-warmtepomp haalt de lucht/lucht-warmtepomp zijn basiswarmte uit de buitenlucht. Deze wordt echter niet omgezet in heet water, maar komt de woning binnen in de vorm van warme lucht. Goed te vergelijken met de units van een airco-installatie. Er bestaan zowel plafondunits als wandunits. Ook is het mogelijk om de buitenunit aan te sluiten op bestaande ventilatiekanalen. De lucht/lucht-warmtepomp is een heel zuinige energievoorziening, maar niet iedereen houdt van ‘naar binnen geblazen warme lucht’ en van het geluid dat de units maken. Ook goed te weten: de lucht/lucht-warmtepomp is niet geschikt als warmwatervoorziening.
Hoog rendement
Alle verschillende warmtepompen gebruiken elektriciteit. Maar je krijgt er in verhouding tot de hoeveelheid stroom die je gebruikt veel warmte voor terug. Het rendement kan in het gunstigste geval oplopen tot wel 600 %, afhankelijk van de gekozen techniek. Voor een nog hoger rendement en een kortere terugverdientijd is het combineren van een warmtepomp met zonnepanelen perfect.
Niet vergeten: voor de aankoop en installatie van een warmtepomp bestaan royale subsidiemogelijkheden.