Zonnepanelen en btw per 1 januari 2023

  • Laatst geüpdatet op 28 dec 2022

Tot op heden zat er 21% btw op de aankoop van een zonnepaneelinstallatie. Deze btw kon teruggevraagd worden via de belastingdienst. Dit regelden wij via de BTW-centrale voor je. Per 1 januari 2023 zit er echter geen btw meer (een btw percentage van 0%) op de aankoop van een zonnepaneelinstallatie. Dit is door de overheid besloten.

Wat betekent dit voor de facturatie?

Alle facturen die je vanaf 1 januari van ons ontvangt, daar bereken we geen btw meer over. Alle facturen die je voor 1 januari van ons ontvangen hebt, daar zit nog wel gewoon btw op. Hier ontvang je vanzelfsprekend nog wel steeds de btw terug via de belastingdienst. Dit melden wij aan bij de BTW-centrale. Zij zorgen voor de teruggave van de btw.

Voor sommige aanvullende werkzaamheden kan nog wel btw gerekend worden. Bijvoorbeeld voor het verstevigen van een dak. Dit wordt dan apart op de offerte (en factuur) gespecificeerd. Over deze aanvullende werkzaamheden kan de btw niet teruggevraagd worden.

Let op: voor de Belastingdienst ben je nog steeds ondernemer, omdat je met zonnepanelen ook energie terug levert aan de energiemaatschappij. Je hoeft je niet aan te melden bij de Belastingdienst als btw-ondernemer als je jaaromzet onder de € 1.800 blijft. Dit geldt voor de meeste particulieren, in ieder geval zolang het vermogen van hun zonnepanelen onder 10.000 Wattpiek blijft. Meer informatie vind je op de website van de belastingdienst.

Geldt de 0% btw ook voor bedrijven?

Dit geldt alleen voor zonnepaneelinstallaties die betrekking hebben op een woning. Voor bedrijfsgebouwen e.d. wordt nog steeds btw berekend. Ondernemers kunnen hun btw terugvragen via de reguliere btw aangifte.

Waar vind ik meer informatie over de 0% btw op zonnepanelen?

We raden je aan altijd de website van de belasting te raadplegen als je specifieke vragen hebt over de btw:

Lees ook: