Zonnepanelen of zonneboiler – dát is de vraag

  • Laatst geüpdatet op 07 apr 2022

Zonnepanelen of zonneboiler? Wat is het verschil, wat doen ze met mijn gas- en lichtrekening, welke oplossing is het meest effectief om mijn woning te verduurzamen? Er is maar één overeenkomst. Beide werken op gratis zonne-energie en dragen daardoor bij aan een lagere energierekening. Het verschil zit in de hoe-vraag. Zonnepanelen of zonneboiler? Deze blog legt het uit.

Steeds meer Nederlanders denken na over het verduurzamen van hun woning. Daarbij werken de energieprijzen als aanjager. De tarieven voor gas en elektriciteit lagen al op een hoog niveau, maar gaan sinds begin 2022 door het dak als gevolg van de inflatie en de oorlog in Ukraine. Bovendien staat de levering van Russisch gas onder druk. Energiebedrijven houden rekening met prijsstijgingen van 25 tot 30%.

Het antwoord op de vraag ‘zonnepanelen of zonneboiler’ hangt samen met je persoonlijke situatie en energieverbruik. Ben je het meest kwijt aan elektriciteit? Of gaat een groot deel van je maandelijkse gasrekening op aan het gebruik van warm water? Korter douchen help. Maar als je gesteld bent op het comfort van een lange douche en een warm bad, helpt een zonneboiler ook om je energiekosten duurzaam omlaag te brengen. Het scheelt al snel de helft!

Zonnepanelen of zonneboiler… een wereld van verschil

Bij verduurzamen op basis van zonne-energie denken de meeste mensen bijna vanzelf aan zonnepanelen kopen en installeren. In 2021 lager er al bij 1,5 miljoen huishoudens zonnepanelen op het dak. En de vraag is enorm, ook bij ons. Zelf groene stroom produceren levert snel voordeel op en je verdient je investering in korte tijd terug. Bovendien zijn zonnepanalen uitstekend te combineren met de voordelen van een warmtepomp.

Zonneboiler levert geen stroom maar warm water

Als je kiest voor een zonneboiler komen er geen zonnepanelen op je dak te liggen, maar zonnecollectoren, panelen waarin buizen zitten met vloeistof die rechtstreeks door de zon wordt verwarmd. Deze vloeistof wordt naar een voorraadvat geleid. Vanuit dit vat pompt het systeem weer koude vloeistof naar de zonnecollectoren. Ingewikkeld? Valt mee als je deze uitleg over zonnecollectoren leest. Zoals zonnepanelen zonne-energie omzet in stroom, zet een zonneboilersysteem zonne-energie om in warm water.

Altijd warm water, ook ’s winters

En ’s winters, als de zon minder schijnt? Ook dan doet de zonneboiler zijn werk, maar het rendement ligt lager. Omdat zonneboilers altijd gekoppeld zijn aan een extra energievoorziening zit je nooit zonder warm water. Op dat moment bespaar je wat minder op je energierekening, maar over het hele jaar genomen, ben je veel goedkoper uit. Hoeveel goedkoper precies, hangt af van het systeem waar je voor kiest. Neem je een zonneboiler-combisysteem, die niet alleen je water maar ook je huis verwarmt, dan bespaar je het meest en ben je echt duurzaam bezig. De drempel voor een zonneboiler kopen ligt laag, want sinds 2022 heb je recht op subsidie die kan oplopen van € 850,- tot € 2000,-

Kortom, een zonneboiler kopen en installeren is ja zeggen tegen verduurzamen en energiekosten verlagen. Het hoeft ook geen of/of-vraag te zijn: ‘zonnepanelen of zonneboiler’. En/en kan ook, als je voldoende ruime op je dak hebt. De combinatie zonnepanalen én warmtepomp levert een nóg grotere besparing op. Intussen zijn er ook innovatieve hybride panelen op de markt – de zogeheten PTV-panelen – die warmte én stroom opwekken, zodat een zonneboiler uitstekend te combineren is met een elektrische warmtepomp. Keuzes genoeg. Als je het helder wilt hebben, maak je een adviesafspraak met onze duurzame energiespecialisten. Of doe een energiescan.