Verduurzamen met isolatie

Je energierekening verlagen en je woning verduurzamen, begint met je woning isoleren. Nieuwbouwwoningen zijn vrijwel altijd goed geïsoleerd, maar de isolatie van bestaande en vooral oudere woningen kan vaak beter. De overheid stimuleert woningisolatie actief, zeker nu de energieprijzen door het dak gaan. Er is dus veel subsidie beschikbaar. De subsidie bij twee of meer isolatiemaatregelen kan oplopen tot 30%! Niet te lang wachten, dus.

Nu verduurzamen met isolatie?

Voordelen isolatie

  • Je bespaart direct op je energierekening
  • Je verhoogt je woon- en leefcomfort
  • Je rekent meteen af met eventuele vochtproblemen en geluidsoverlast
  • De waarde van je woning neemt toe: je krijgt een beter energielabel
  • Isolatiemaatregelen zijn meestal snel uit te voeren
  • Je helpt bij het oplossen van de klimaatproblematiek
  • De overheid draagt met flinke subsidies bij in de kosten

Verhoging leefcomfort

Je woning isoleren scheelt niet alleen in je portemonnee, ook je woon- en leefcomfort neemt toe. Bovendien stijgt de waarde van een goed geïsoleerde woning. Los van kleine voorzieningen zoals een tochtstrip bij een deur, onderscheiden we de volgende isolatiemaatregelen.

Spouwmuurisolatie

Alle huizen van na 1920 zijn opgebouwd uit spouwmuren. Dat wil zeggen: twee muren met een ruimte ertussen. Het opvullen van die ruimte met isolatiemateriaal levert je snel een besparing op je stookkosten op. Geen spouwmuren? Dan zijn voorzetwanden of isolatie van de buitenmuren een goed alternatief.

Dakisolatie

Wist je dat bij veel huizen nog steeds kostbare warmte ontsnapt via het dak? Zonde. Energie is duur en onnodige CO2-uitstoot is niet van deze tijd. Met een goed geïsoleerd dak zit je er gewoon beter bij. Plat dak of schuin dak, voor elk daktype en -oppervlak bestaat een verduurzamingsoplossing op maat. Vaak met subsidie!

Vloerisolatie

In veel huizen komen kou en vocht vaak van beneden. Uit de kelder. Of de kruipruimte. Jammer, want een deskundig geïsoleerde vloer voelt veel plezieriger aan en voorkomt warmteverlies. Wil je over op heerlijke vloerverwarming? Met een warmtepomp, bijvoorbeeld? Dan is vloerisolatie helemaal een must.

Subsidie en financiering

En ja, we helpen je ook bij de formaliteiten rond de subsidieaanvraag. Zo heb je nergens omkijken naar. Ook goed om te weten: er bestaan veel voordelige verduurzamingsleningen, waarmee je werkzaamheden tegen een lage rente kunt financieren. Als je op het punt staat om een nieuw huis te kopen en je gaat verbouwen en isoleren, laat de verduurzamingskosten dan meenemen in je hypotheek. Zo smeer je de kosten over een lange periode uit en verdien je je investering altijd terug.

Quick wins bij woningisolatie

Ben je nog niet direct toe aan het laten uitvoeren van isolatiemaatregelen, maar wil je de komende winter al energiekosten besparen? Ook kleine, zelf uit te voeren maatregelen helpen. Denk aan het aanbrengen van een tochtstrip, isolerende folie op je ramen, aan radiatorfolie en aan isolerende gordijnen.