Structureel besparen op energiekosten

 • Laatst geüpdatet op 29 aug 2022

De hoge energiekosten zijn voor een groeiend aantal huishoudens een loden last. En dat geldt niet alleen voor de laagste inkomens. Ook hogere inkomensgroepen worden hard geraakt. Dus heeft direct besparen op energiekosten de hoogst mogelijke urgentie. Het helpt om korter te douchen en de thermostaat lager te zetten. Maar wil je de energierekening structureel omlaag brengen zonder in te leveren op comfort? Dan zet je nu stappen om je woning te verduurzamen.

Voor de Oekraïne-oorlog waren de energieprijzen al aan het stijgen. Oorzaak: de snel toenemende vraag naar gas en elektriciteit en het afschalen van de Groninger gaswinning. Maar met de inval in Oekraïne, begin 2022, was het hek definitief van de dam. Sindsdien gaan de energieprijzen door het dak. Kleinere energiebedrijven gingen zelfs failliet doordat de inkoop van gas meer kostte dan de opbrengst op basis van langlopende tariefafspraken met klanten.

Geen vaste tarieven, geen ‘energiedeals’

Die tariefafspraken, geregeld in vaste contracten van één tot vijf jaar, zijn voorlopig verleden tijd. ‘Helaas zorgt de oorlog in Oekraïne voor een hoge en onzekere gasprijs. Daarom kun je op dit moment geen contract met een vaste looptijd en vaste tarieven afsluiten’, meldt de website van energieleverancier Eneco. En ook energievergelijkers kunnen geen nieuwe contracten aanbieden: ‘Vanwege de hoge energieprijzen’.

Consumenten met een vast contract hebben nog even ‘uitstel van executie’. Maar het begint te knellen. Bij het aflopen van energiecontracten is het schrikken geblazen. De kranten staan vol schrijnende verhalen van mensen die hun energielasten in één klap verdubbeld zien. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vallen de kosten voor gas en licht in 2022 gemiddeld 86% hoger uit dan in 2021!

Urgentie van besparen op energiekosten neemt toe

Ook het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) maakt een schrikbarende rekensom. In 2021 betaalden we voor een kubieke meter gas 27 eurocent. In januari 2022 kostte diezelfde kubieke meter gas € 1,43! En het einde is nog niet in zicht. Immers, Rusland blijft de levering van gas inzetten als machtsmiddel. Bovendien drijft de droge zomer van 2022 de energieprijzen extra op.

De hogere energierekening die individuele huishoudens bij een nieuw variabel contract voor hun kiezen krijgen, kent uitschieters omhoog en omlaag. Er zijn verhalen van mensen die hun voorschot binnen een jaar zagen oplopen van € 200,- naar € 1000,-. Maar er zijn ook huishoudens die ‘slechts’ enkele honderden euro’s meer betalen. Zo blijkt uit de praktijk dat de klap het minst hard is voor woningeigenaren die tijdig verduurzamingsmaatregelen troffen.

Je woning verduurzamen betaalt zich nu dubbel uit

Dit is Logisch. Neem een goed geïsoleerde woning. Die laat minder kou binnen en houdt de warmte beter vast. Dat scheelt aanzienlijk in de gasrekening. Woningisolatie is een relatief eenvoudige en snel uit te voeren verduurzamingsmaatregel. Met de huidige hoge gasprijs verdien je je investering dubbel terug. Zeker als je de hoge subsidie meerekent. Snel besparen op energiekosten? Laat je adviseren over de kosten en baten van woningisolatie.

Wil je je gasverbruik nóg verder terugdringen? Ook de installatie van een warmtepomp betaalt zich momenteel sneller dan ooit terug. Want het leeuwendeel van het gas dat je verbruikt gaat op aan verwarming. Er zijn verschillende mogelijkheden. Denk aan een hybride warmtepomp, in combinatie met een bestaande of nieuwe cv-ketel, of aan een volledig elektrische warmtepomp. Lees alles over de verschillende warmtepompen, de kosten en de opbrengst.

Niet alleen de gasprijs is hoog, ook elektriciteit kost steeds meer. Want de tarieven voor gas en elektriciteit beïnvloeden elkaar sterk. Er is één groep consumenten die er gunstig uitspringt. Dat zijn woningeigenaren die tijdig zonnepanelen op hun dak lieten plaatsen. Dat voordeel betaalt zich nu en in 2023 extra uit. Gezien de hoge energieprijzen is de belangstelling voor zonnepanelen op dit moment enorm, waardoor de wachttijden toenemen. Toch kunnen we bij Green for you op een redelijke termijn veel voor je betekenen met het leveren en vakkundig installeren van zonnepanelen. Ons advies? Onderneem nu actie en profiteer snel van gratis zonne-energie.

Direct besparen op energiekosten – 10 tips

Samengevat: verduurzamen loont bij de huidige hoge gasprijzen snel. De terugverdientijd van woningisolatie of de installatie van een warmtepomp of zonnepanelen is bij de huidige extreme energiemarkt korter dan ooit. Green for you energieadviseurs rekenen het graag op maat voor je uit.

Maar wat kun je doen in de aanloop naar het verduurzamen van je woning? Meer dan je denkt. Dit zijn de 10 beste energiebesparingstips.

 1. Breng eenvoudige isolatie en tochtwerende voorzieningen aan.
 2. Stook alleen daar waar je leeft en zet ook daar de thermostaat een beetje lager.
 3. Vraag je installateur om je cv-ketel zo zuinig mogelijk af te stellen.
 4. Ga voor een slimme thermostaat en maak optimaal gebruik van de opties.
 5. Stap iets minder vaak onder de douche en douche vooral korter.
 6. Ga economisch om met verlichting en gebruik LED lampen.
 7. Haal de stekker van niet gebruikte apparaten uit het stopcontact.
 8. Laat je tv ’s nachts geen ‘sluipstroom’ gebruiken, haal de stekker eruit.
 9. Draai je was en afwas op het eco-programma.
 10. Werk zo min mogelijk thuis en gebruik op je werkplek een stekkerdoos waarmee je alle apparaten in één keer uitschakelt.

Bewuster omgaan met energie is goed voor je portemonnee, het milieu en het klimaat. Tel je de bovenstaande quick wins bij elkaar op, dan bespaar je al heel wat euro’s op je maandelijkse energierekening. Maar de meest rendabele manier om structureel te besparen op energiekosten is je woning verduurzamen. Hoe sneller hoe beter. Want de energieprijzen blijven historisch hoog. Energieadviseurs van Green for you wijzen je de weg.

Snel besparen en verduurzamen?

DOE DE GRATIS ENERGIESCAN of  PLAN DIRECT EEN AFSPRAAK IN