Zo kun je verduurzaming financieren

  • Laatst geüpdatet op 01 jan 2022

Bijdragen aan een groene toekomst en je energierekening drastisch verlagen. Dat zijn goede redenen om je woning te verduurzamen. Maar hoe ga je de verduurzaming financieren? Gebruik je je spaargeld, neem je een ‘groene lening’, of benut je de extra hypotheekruimte? In deze blog zetten we de mogelijkheden op een rij.

Met het verduurzamen van je woning investeer je in de toekomst. Om te investeren heb je geld nodig. Als je genoeg op je spaarrekening hebt staan, hoef je niet lang na te denken. Met de lage rentes levert sparen bijna niets op. Daarentegen levert investeren in verduurzamingsmaatregelen een mooi rendement op. Je betaalt minder aan energie en je huis wordt meer waard. Bovendien investeert de overheid met je mee in de vorm van aantrekkelijke verduurzamingssubsidies.

Verduurzaming financieren via je hypotheek

Geen eigen geld? Geen man overboord! Als je duurzaamheidsmaatregelen wilt treffen in een nieuw te kopen huis, kun je je investering in duurzaam en comfortabel wonen mee financieren binnen je hypotheek. Alle banken bieden die optie. Als je als huizenkoper wilt verduurzamen, kun je tot 106% van de woningwaarde lenen.

De bank zet het extra hypotheekbedrag in een depot. Vervolgens laat je zien dat je het geld daadwerkelijk aan energiebesparende voorzieningen besteedt. Bijvoorbeeld door rekeningen te overleggen. Weet je nog niet precies of je een warmtepomp of zonneboiler laat installeren, of allebei, dan kun je in je hypotheek een ‘Energiebespaarbudget’ laten opnemen. Bespreek alle opties met je makelaar of hypotheekadviseur.

Voordelig verduurzaming financieren met ‘groene leningen’

Heb je een bestaande woning, dan kun je onder meer profiteren van de Energiebespaarlening van het Nationaal Energiebespaarfonds. Met dit fonds stimuleert de overheid verduurzaming. Er zijn via dit fonds ook leenmogelijkheden bij aankoop van een nieuwbouwhuis als je kiest voor ‘aardgasloos wonen’ en voor verenigingen van huiseigenaren. Ook de diverse bekende banken en steeds meer gemeenten bieden verschillende ‘groene leningen’ aan.

Financieel plan

Kortom, er bestaan veel manieren om het verduurzamen van je nieuwe of bestaande woning te financieren. Daarom is het belangrijk om goed in beeld te hebben wat de voorgenomen verduurzamingsoplossingen je gaan kosten, hoeveel de overheid bijdraagt aan subsidies en btw-teruggave op zonnepanelen, en hoe je maandelijkse rentelasten zich gaan verhouden tot het rendement.

Geld lenen kost geld, maar je woning verduurzamen levert ook geld op! Als je bij ons een Energiescan aanvraagt, krijg je een financieel plan dat op jouw situatie is toegespitst.

Financieringsvormen voor bedrijven

Wil je als ondernemer groene stappen zetten? Ook dan wil je de voorgenomen verduurzaming financieren op een manier die past bij je bedrijf. Steeds meer banken bieden leningen aan met rentekorting als je investering een duurzaam en/of maatschappelijk relevant doel dient. Bovendien is er voor de zakelijke markt een aantrekkelijk alternatief: leasen. Ook kun je profiteren van de Energie-investeringsaftrek. Maak om alle mogelijkheden rond verduurzaming financieren een afspraak met een van onze energieadviseurs.