Zo maak je slimme combinaties van verduurzamingsmaatregelen

  • Laatst geüpdatet op 01 aug 2021

Klimaatcrisis, inflatie, een gasloze toekomst, extreme energieprijzen. Zeg ja tegen verduurzamen. Dit is hét momentum. Producten wordt steeds geavanceerder, nieuwe subsidieregelingen verlagen de drempel. Door nu na te denken over slimme combinaties van verduurzamingsmaatregelen, zit je er straks warm bij. Onze energieadviseurs denken in deze blog alvast met je mee.

Nu verduurzamingsmaatregelen treffen is investeren in de dag van morgen en in het behoud van onze aarde. Maar hoe maak je in één keer de beste keuze? Immers, er zijn meer wegen die naar Rome leiden. Je woning effectief verduurzamen en je energierekening drastisch verlagen, vraagt meestal om een combinatie van oplossingen.

Succescombi: warmtepomp met zonnepanelen of zonneboiler

Zo vormen een warmtepomp met zonnepanelen of een warmtepomp met een zonneboiler een ijzersterke, geld besparende succescombi van verduurzamingsoplossingen.  Daarmee ‘draait’ zo goed als je hele huis op duurzame energie en breng je de energiekosten spectaculair omlaag.

Een warmtepomp haalt warmte uit een natuurlijke bron. Dat kan de buitenlucht zijn, de bodem, of het grondwater. De soort warmtepomp die je aanschaft, hang af van je situatie en budget. De vraag of je bestaande radiatoren wilt gebruiken of in een nieuwe situatie kiest voor vloerverwarming, is daar bijvoorbeeld op van invloed. En in een nieuw huis ligt verwarmen met een warmtepomp meer voor de hand dan in een oud huis, tenzij dit goed geïsoleerd is. Trouwens, als je toe bent aan vervanging van de cv-ketel, ben je vanaf 2026 verplicht om een hybride warmtepomp aan te schaffen!

Een pomp heeft elektriciteit nodig

De voordelen van een warmtepomp zijn in veel woningsituaties optimaal. Je verduurzaamt, bespaart aanzienlijk op je energierekening, en maakt je huis klaar voor de toekomst. Met een warmtepomp kun je zowel je woonruimtes als je leidingwater verwarmen. Je haalt de energie uit gratis bronnen. Maar daar heb je wel elektriciteit voor nodig. Een pomp is immers een mechanisch apparaat, dat zélf energie nodig heeft om zijn werk te doen.

De hoeveelheid energie die een warmtepomp gebruikt, staat in geen verhouding tot de energie die hij levert. Dat maakt een warmtepomp rendabel. Als de stroom waar de pomp op draait óók nog eens wordt geleverd uit een eigen, duurzame energiebron, sla je met een combinatie van verduurzamingsmaatregelen twee vliegen in één klap.

Standaard combinaties voor maximale besparing

Je realiseert die extra besparing door een oplossing te kiezen, waarin de warmtepomp gekoppeld is aan zonnepanelen. Deze combinaties zijn standaard verkrijgbaar en vrij eenvoudig te installeren. Reken voor de voordeligste uitvoering op minimaal € 8.500, -, afhankelijk van de eisen. Het is best een investering, maar met de combinatie warmtepomp en zonnepanelen gebruik je het hele jaar door duurzame, goedkope energie.

Een klant van ons motiveerde deze keuze als volgt. “Investeren in duurzaam wonen doe je in principe één keer. Dan kun je het maar beter in één keer goed doen. We hebben het rendement van deze combinatie kritisch laten doormeten en in onze situatie bleek het de beste oplossing te zijn. We zijn tevreden over het comfortniveau en hebben nauwelijks nog energiekosten.”

Warmtepomp met zonneboiler

Een andere veelvoorkomende combinatie is een warmtepomp met een zonneboiler. De zonneboiler zorgt een groot deel van het jaar voor het warme water, waardoor de warmtepomp aanzienlijk minder elektriciteit gebruikt. Op dagen met minder zon, houdt een zogeheten ‘naverwarmer’ je voorraad warm water op het vereiste peil. In de winter leveren veel zonneboilers echter niet genoeg energie. Dan springt de warmtepomp bij en voorkom je alsnog een koude douche.

Laat je adviseren over een passende mix van verduurzamingsmaatregelen

Alle actuele ontwikkelingen rond energieprijzen, klimaat en gas benadrukken brengen de noodzaak om te verduurzamen dichtbij. Daarbij gaat het altijd om maatwerk. Onze onafhankelijke energieadviseurs laten zien welke oplossing of combinatie van verduurzamingsmaatregelen echt op jouw persoonlijke situatie aansluit. En we regelen alles, tot en met de installatie. Zelfs de papierwinkel rond de btw-teruggave voor zonnepanelen en de subsidie op bijvoorbeeld een warmtepomp nemen we voor onze rekening. Ga voor ontzorgd verduurzamen.