Je woning verduurzamen in 2023 – 7 trends

  • Laatst geüpdatet op 13 jan 2023

Op de valreep van 2022 besloot Brussel dat Europese huishoudens vanaf 2027 gaan betalen voor hun CO2-uitstoot. De timing van dit besluit kon niet ‘beter’. Veel huishoudens zuchten al onder de torenhoge energieprijzen. Of die in 2027 lager liggen dan in 2022 en 2023 valt nog maar te bezien. De ‘CO2-boete’ die er bovenop dreigt te komen, vergroot de noodzaak tot verduurzaming. En de urgentie is al enorm. Hoe komt Nederland de winter door? Welke trends zijn richtinggevend voor verduurzamen in 2023? We zetten er zeven op een rij.

Trend 1

Energieprijzen zijn dé aanjager van verduurzaming

Woningen verduurzamen verloor zijn idealistische veren. De kentering trad in 2022 als gevolg van de energiecrisis in. Isoleren en overstappen op hernieuwbare energie werd pure noodzaak om de gas- en lichtrekening betaalbaar te houden. Ook in 2023 is dit de alles bepalende trend.

Verduurzamingsoplossingen worden besparingsoplossingen. En de vraag naar praktische en liefst snel uitvoerbare maatregelen blijft toenemen. Het prijsplafond en andere compensatieregelingen geven tijdelijk lucht, maar zijn geen duurzaam antwoord op de energiecrisis. De energieprijzen blijven hoog, voorspelt het Centraal Planbureau (CPB). Er bestaat maar één echte, structurele oplossing: verduurzamen.

Trend 2

Hoge marktwaarde voor duurzame woningen

Wordt 2023 het jaar waarin voorgoed een einde komt aan de gekte op de woningmarkt? Het lijkt er wel op. De laatste maanden van 2022 deden zich de sterkste prijsdalingen sinds mei 2013 voor. Alles wijst erop dat die tendens doorzet. Door de inflatie en stijgende hypotheekrente kijken kopers de kat weer vaker uit de boom.

De woonconsument durft weer kritisch te zijn. En waar kijken kopers vooral naar in 2023? Naar het energielabel! Zo becijferde de NVM dat een woning met energielabel C 11,6% meer opbrengt dan een vergelijkbare woning met energielabel G. Zo zie je maar: je woning verduurzamen betaalt zich in meerdere opzichten terug.

Trend 3

Geen langere wachttijden meer

Lange wachttijden op Schiphol, een uitgeklede dienstregeling bij de NS. Met als hoofdschuldige: de personeelskrapte. Beveiligers, conducteurs, machinisten, het is zoeken naar een naald in de hooiberg.

Monteurs en installateurs. Vorig jaar waren ze op één hand te tellen. De leverings- en distributieketen die sinds de coronacrisis verstoord was, is inmiddels hersteld. Dit is in ieder geval bij Green for you zo, waar wij een enorme uitbreiding hebben gezien van onze capaciteit.

Trend 4

Nederland blijft massaal investeren in zonnepanelen

Met de afschaffing van de btw op zonnepanelen ligt de drempel om te investeren in zonne-energie in 2023 nog lager dan in 2022. De groei gaat alle verwachtingen te boven volgens het jaarlijkse Nationaal Solar Report. Ondanks toenemende lever- en installatietijden. Een belangrijke trend is dat woningeigenaren steeds grotere zonnepaneleninstallaties op hun dak laten leggen.

Ook is er een trend zichtbaar naar de zogeheten parallel geschakelde systemen, waarbij alle afzonderlijke zonnepanelen met een eigen micro-omvormer zijn uitgerust. Deze techniek is weliswaar iets duurder, maar levert aanzienlijk meer rendement op. Door nieuw toe te passen materialen wordt de opbrengst van zonnepanelen sowieso hoger. Wie écht duurzame keuzes wil maken, kan vanaf 2023 terecht bij de eerste Nederlandse zonnepanelenfabriek. Wordt het doorbreken van de Chinese overheersing van de zonnepanelenmarkt een nieuwe trend?

Trend 5

Groene stroom produceren en opslaan

Hoe groter de zonnepaneleninstallaties op Nederlandse daken, hoe hoger de particuliere productie van groene stroom. Op dit moment is het leveren van die stroom aan het openbare elektriciteitsnet uiterst lucratief. Maar de salderingsregeling waar dat aan te danken is gaat op de helling. De regeling zou per 2023 worden afgebouwd, maar dat is uitgesteld tot 2025. Het afbouwen gaat dan wel versneld plaatsvinden.

In 2031 is salderen verleden tijd en moet je maar afwachten wat je energieleverancier bereid is te betalen voor je groene stroom. Overigens blijven zonnepanelen rendabel bij de blijvend hoge energieprijzen. Je winst is het hoogst als je zoveel mogelijk zelf opgewekte stroom zelf gebruikt. Dat is een belangrijke impuls voor de thuisaccu. De prijzen worden gunstiger, de opslagcapaciteit groter. Het is slechts wachten op een goede subsidieregeling in 2023 die het licht voor de thuisbatterij definitief op groen zet!.

Trend 6

Innovaties in warmtepompen volgen elkaar snel op

Mede als gevolg van de extreem gestegen energieprijzen – alweer – lijken Nederlandse woningeigenaren hun schroom rond de warmtepomp te overwinnen. Er werd in 2022 een kwart meer warmtepompen verkocht dan in 2021 en naar verwachting worden in 2023 alle records verbroken.

Volgens het Nationaal Warmtepomp Trendrapport werden in 2022, 450 duizend huizen met een warmtepomp verwarmd. Rond 2030 zullen dat zo’n 2,6 miljoen huizen zijn, zo luidt de verwachting.

De nadruk ligt op hybride warmtepompen ter vervanging van conventionele cv-ketels. Met als belangrijkste trend: hybride warmtepompen die moeiteloos aangepast kunnen worden aan de gasloze toekomst. Deze zogeheten all electric ready-modellen leveren ook bij lage buitentemperaturen de gewenste binnen warmte. Dat is onder meer te danken aan innovaties in het toe te passen koudemiddel. Andere verbeteringen in lucht/water warmtepompoplossingen zijn onder meer: minder geluid, systemen zonder buitenunit en gemakkelijkere installatie. Ook de regeltechniek wordt steeds slimmer.

Trend 7

Groen, slim en energieneutraal bouwen

Verduurzamingsoplossingen waar de meeste aandacht naar uitgaat, zijn bedoeld voor bestaande woningen. Daar ligt de grootste uitdaging. Daar zijn de afgelopen jaren grote stappen gezet met isolatie, de installatie van zonnepanelen (in 2022 kwamen er 60 duizend zonnepanelen bij!), en met warmtepompen.

Daarnaast zal er in hoog tempo nieuwbouw gepleegd worden. Al was het maar om een halt toe te roepen aan de woningcrisis. Nieuw te bouwen woningen zullen in toenemende mate energieneutraal zijn en voorzien van slimme technologie. Ook zullen nieuwe woningen  profiteren van flexibiliteit in netwerken en soorten hernieuwbare energie. De huishoudelijke energievoorziening van de toekomst is niet alleen duurzaam maar ook intelligent. En hebben we het over ‘intelligent’, dan kan de rol van Artificiële Intelligentie (AI) niet onbesproken blijven. AI wordt het nu al toegepast om het energiegebruik in grotere gebouwen op basis van realtime data te optimaliseren. Er wordt op vele fronten hard op gestudeerd en aan gewerkt. Ook in huis gaan slimme, zelflerende energiemeters de dienst uit maken.

Toenemend energiebewustzijn

We zijn lange tijd verwend met de zekerheid dat onze stopcontacten eindeloos stroom blijven leveren tegen betaalbare tarieven. En met het gas uit Groningen zaten we eerste rang. Maar de Groninger gaskraan ging dicht, Rusland viel Oekraïne binnen met de energiecrisis als gevolg, en ons elektriciteitsnetwerk slibt dicht. Eindeloos en betaalbaar over energie beschikken is ineens niet meer vanzelfsprekend.

Hoe komen we de wintermaanden van 2023 door? Houden we het vol om de thermostaat lager te zetten, korter te douchen en sneller een trui aan te trekken? Ons in 2022 toegenomen energiebewustzijn kan zomaar de achtste trend van 2023 worden. Maar hoe duurzaam zal deze trend zijn? De vliegschaamte die samenhing met corona en de klimaatcrisis was ook geen lang leven beschoren. Het toegenomen energiebewustzijn resulteert in elk geval wel in een versnelling van de zoektocht naar rendabele verduurzamingsoplossingen. Met royale subsidiefaciliteiten en duurzame financieringsvormen ligt de drempel lager dan ooit.

Op zoek naar de beste oplossingen van 2023?

Doe de gratis Energiescan